koti & tipsit siivoamiseen

design, koti & sisustus, lapset, me, pohdintaa

Moikka! Mun piti eilen jo postata, mutta en millään malttanut avata konetta tyttöjen hereillä olo aikana ja ilta menikin kölliessä. Lupailin myös kertoa meidän siivousrutiineista ja siitä mitä kotihommia on mun vastuulla. Oon kirjoittanut monta kertaa siitä, että tykkään järjestyksestä ja siitä kun on siistiä. En kuitenkaan ajattele, että meillä olisi mitenkään normaalia siistimpää.. Sellaisia koteja on nimittäin läpiirissä, terkkuja vain ;)! Oon kyllä huomannut konkreettisen eron siivoamisen määrään kun muutettiin tähän 100neliöiseen kotiin. Kaksi kerrosta ja lisäneliöt teki yllättävän paljon. Tuntuu välillä, että saisi olla koko ajan siivoamassa, jos meinaisi että kaikki on justiinsa. Harvoinpa on!
Tässä mun hommia ja listausta siitä miten koti pysyy siistinä:
Jokaiselle tavaralle löytyy oma paikka. Tämä on tärkeää, koska silloin kuka tahansa perheenjäsen voi siivota tavarat oikealle paikalle. Usein mä briiffaan Mikkoa siitä missä mitäkin säilytetään! 
Tavaroiden määrä. Meillä pursuaa tasasin väliajoin milloin mikäkin paikka. Pitää siis vain karsia ja heittää tavaraa menemään sitä mukaan kun ei ole käyttöä. 
Pöytätasojen putsaus aina kokkailujen ja syömisten välissä. Näin ruoka ja tahrat eivät pääse pinttymään!
Suihkepullo! Meillä on keittiön lavuaarin vieressä aina suihkepullo mistä löytyy pesuainetta. Tykkään käyttää Methodin tuotteita, kun ne ovat myrkyttömiä ja aivan taivaallisen tuoksuisia. Ostan aina eri tuoksun kuin edellis kerralla, koska nenä tottuu niin nopeasti. 
Pyykkien pesu ja lajittelu. Myönnän. Tässä mä oon laiska, enkä muutenkaan pyykkää paljoa. Laitetaan vaatteet pesuun vasta kun ne on likaisia tai ei tuoksu hyvälle. Meillä ei kerry mielestäni mitenkään älyttömästi pyykkiä.. Mutta toisinaan on vuori odottamassa. 😀 
Meillä on aika klassinen jako, eli lamppuihin, tekniikkaan jne en mä koske. Myös vessojen siivous on ulkoistettu miehelle. Tämä toimii oikeasti tosi hyvin, koska oon aika tarkka siivoamisesta ja tykkään tehdä tietyt jutut ite. Vessat ei ole niitä juttuja! 
Torstaina meillä usein imuroidaan ja tämä on täysin kopioitu lapsuudenkodistani. Siellä siivouspäivä oli aina torstaina, jotta viikonloppua pääsi rauhassa perjantaina starttailemaan. 
Lapset saa tuoda leluja olohuoneeseen (kohtuudella), mutta ne pitää myös itse siivota takaisin. Tästä pidetään aika lujasti kiinni ja tytöt ovat oppineet älyttömän hyvin siivoamaan. Etenkin Mimosa on sellainen, että jos pyytää häntä siivoamaan duplot voi olla varma, että joka ikinen duplo päätyy laatikkoon. 😀 Hän on ihan innoissaan annetusta tehtävästä! Matildaa saa välillä kunnolla motivoida 😀 
Siivoaminen illalla. Usein siistin paikat tyttöjen iltatoimien aikana. Näin ollen saan lelut lastenhuoneeseen ja puhtaat pinnat illanviettoon. On ihanaa, kun illalla ei tarvitse enää siivota ja aamulla odottaa siisti keittiö/koti. 
Onko teillä jotain hyviä bravuureja tai vinkkejä? Olisi kiva jos jakaisitte niitä kommentteihin! 🙂 Ihanaa viikonloppua teille kaikille! <3Sara
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

32 kommenttia

 1. Westend Mum 17.02.2017

  Koko perhe mukaan kodin siistinä pitämiseen (eli kaikki korjaavat omat sotkunsa taitojensa mukaan), niin supersotkua ei (ehkä) pääse syntymään 🙂
  http://westendmum.fi

  Vastaa
 2. Ada 17.02.2017

  Hyviä vinkkejä!! 🙂 Kivaa päivää!<3

  Vastaa
 3. Jiipee 17.02.2017

  Sun siivousrutiinit kuulostaa niin just multa! Mä siivoan myös torstaisin ettei tarvi sit heti viikonlopun alkaessa siivota. Jos torstaina on menoa ettei kerkeä niin sit mielummin vaikka keskiviikkona kun perjantaina! Usko pois, oon 19-vuotias mieshenkilö eikä mun koti muistuta perus poikamiesboksia, jossa on hirvee tiskivuori ja vaatteet hujan hajan lattialla, vaan oon tarkka tavaroiden paikoista ja pienetkin tahrat häiritsee ja ne pitää päästä siivoamaan samantien.

  Vastaa
  • Jiipee 18.02.2017

   Ja vielä lisäyksenä, että yks naispuolinen kaveri kysy tullessaan kylään, et onks täällä aina näin siistiä vai ootko siivonnu meitä varten 😀 mun ”perus siisti” kämppä on niiden silmissä todella siisti

   Vastaa
  • Sara Parikka 19.02.2017

   Oi vitsit onpa kiva kuulla!! 🙂 Mahtavaa! 🙂

   Vastaa
 4. Janna 17.02.2017

  Meillä myös torstai on vakiintunut siivouspäiväksi. Nyt menossa tavaran karsimisoperaatio, koska kodin sotkut johtuu juuri lähinnä siitä että tavaraa on liikaa ja niille ei löydy omaa paikkaa. Nyt siivous on jäänyt pariksi viikoksi vähän taka-alalle koska perheeseemme syntyi vauva ja olen viettänyt päivät lähinnä vauva kiinni tississä ja/tai 2,5 vuotiaan esikoisen kanssa touhuten. Kyllä sitä ehtii taas aloittaa siivousrutiinit kun arki tästä tasoittuu. Itse tykkään kun siivousvälineet yms. miellyttävät silmää esimerkiksi itse olen ihastunut tällä hetkellä vaaleanpunaiseen ja mintunvihreään, joten keittiön siivousvälineet (tiskiharja, rätit yms.) Ovat nätin värisiä.. (:

  Vastaa
  • Sara Parikka 19.02.2017

   Oi ihanaa O N N E A <3<3<3 Nauttikaa, tosiaankin siivoaminen ehtii odottaa! Nyt vain nautitte toisistanne 🙂 Kaikkea hyvää!

   Vastaa
 5. taskuapinat 17.02.2017

  Kuulostaa tutulta rutiineilta.
  Miyen mitivoit Matiltaa? Vinkkejä kaivataan. Meillä Jonttu siivoaa mielellään kun Jannika taas sotkee minkä kerkeää.. *syvä huokaus*
  Ite rakastan pyykkäämistä ja vessan pesua 😀 kaappien järjestäminen on joku pakkomielle mulla, jos kaapit on sotkuset en pysty alottaa siivousta ennen ku ne on siivottu läpi ?
  ikkinat ja peilit saa todella helposti pyyhittyä pirkka peili- ja lasi liinoilla. Noin 3e paketti. Tosi käteviä meillä ainakin ollut. Saa nopeasti vieraita varten wc ja eteisen peilit puhtaiksi ilman raitoja ?
  Imuroinnin lattian- ja saunan pesun saa ukko hoitaa =)
  Ihanaa viikonloppua teille ??

  Vastaa
  • taskuapinat 17.02.2017

   * Miten motivoit Matildaa?
   ? tarkennus edelliseen

   Vastaa
  • Sara Parikka 19.02.2017

   Oi miten mahtavaa että kaapit pysyy sulla.. näkisitpä mun kaapit 😀 apua!
   Matildaa kehun tosi paljon jos onnistuu siivoamaan ja saatan sanoa että saa kaakaota iltapalalla tms jos siivoaa nätisti.. perus lahjonta 😀
   Hei mahtava nuo pirkka liinat, menee testiin, kiitos <3

   Vastaa
 6. Miia P. 17.02.2017

  Meillä on miehen kanssa samanlainen klassinen työnjako.. eli elektroniikkaan, lamppuihin en koske, ja mies siivoo myös vessat, sekä suihkun/kodinhoitonhuoneen lattiakaivot. Olen myös tosi tarkka siivoamisesta.. olen kyllä opetellut vähän hölläämään 😀 mun lapsuudenkodissa imuroitiin myös aina torstaisin. Oli sitten kiva aloittaa vklp vietto 🙂 ja olen ottanut saman taktiikan myös meidän omaan kotiin 😀 tosin mies imuroi myös toisen kerran viikossa, koirankarvojen takia.. 😀 keittiön tasot tulee myös pyyhittyä päivittäin, ja välillä useammankin kerran päivässä, juuri ruuanlaiton välissä ja jälkeen. Aikaslailla samoilla linjoilla mennään 😀 Ihanaa viikonloppua Sara sekä koko perheellesi! <3

  Vastaa
  • Sara Parikka 19.02.2017

   Kuulostaapas todella samalta <3 kiitos! Ihanaa alkavaa viikkoa koko teidän perheelle :)<3

   Vastaa
 7. Jade 17.02.2017

  Hehheh, kunpa itekin motivoituisin siivoamaan helposti 😀
  Tälläkin hetkellä huoneni on yhä melko sotkuinen ja pitäisi saada huomisia synttäreitä varten siistiksi…
  Tietysti myös siivoaminen kuuluu kotitöihini, kerran viikossa imuroin koko talon ja harjaan koirat. Teen sen aina sunnuntaisin, koska en vain jaksa mikään muu päivä. Oon siis todella laiska siivoomaan, joten en taida olla se, jilta kannattaisi siivousvinkkejä kysellä. 😀
  Siun vinkit olikin hyviä -taidan ottaa heti neuvosta vaarin ja mennä siivoamaan ?
  Ihanaa viikonloppua sinne! <3

  Vastaa
 8. salla 17.02.2017

  Ihan samat rutiinit täälläkin 😀 mä joskus luin jostain, että aina jos jonkun siivouksen tekemiseen ei mene yli 5- minuuttia tulee se tehdä heti eikä jättää roikkumaan esim just pintojen pyyhkiminen ym.. tätä aina yritän muistutella itselleni jos ajattelen, että no en taidakaan jaksaa 😀

  Vastaa
 9. Elisa 17.02.2017

  Ei liity postaukseen juurikaan, mutta mistä olette ostaneet nuo ihanat mustat seinähyllyt, mitkä tuossa yhdessä kuvan yläreunassa vilahtavat? Oon niitä ihastellut täällä ja instagrammin puolella aikaisemminkin ja nyt haluaisin meille samanlaiset, mutta en nopealla googlettelulla löytänyt mistään noin nättejä.
  Niin ja kiitos ihanan positiivisesta ja aidosta blogista! Täältä saa kyllä paljon inspiraatiota ja positiivista energiaa itsellekin =)

  Vastaa
  • Sara Parikka 19.02.2017

   Ne on Maze pythagora hyllyt 🙂 saa ainaki stockalta!
   Kiitos, onpa ihanaa kuulla <3

   Vastaa
 10. Tarja 17.02.2017

  Kuullostaa hyvinkin tutulta? Meillä on ihan sama jako hommien suhteen ja samat jipot kodin siistinä pitämiseen??

  Vastaa
 11. 2x 18.02.2017

  Kuulostaa tutulle 😀 Mä en suoraan sanottuna ymmärrä niitä ihmisiä jotka ei muka ehdi siivota perusasioita. Kauanko se vaatii, että pyyhit ne ruokatahrat pöydiltä ja otat murut rikkaimurilla heti ruokailun jälkeen? Onko pitkä matka pyykkikorille, ettei niitä vaatteita saa sinne asti? Miksei niitä lapsia voi opettaa itse keräämään lelujaan? Viemään itse tiskejä tiskialtaaseen? En käsitä ollenkaan, että ennen juhlia ihmiset siivoo viis päivää kun on niin sotkua ja sekasta joka paikassa 😀 Meillä ei oo ikinä sellasta siivousruljanssia, koska aina on perussiistiä. Tosin kaapit on aina kauhean näköset, mutta se ei häiritse koska ovet on kiinni 😉
  Meillä lapset siivoo mukana. Rätti käteen niin pyyhkivät ovet, ovenkahvat, valokatkasijat.. 😀 Kunhan vähän siinä opastaa että mistä pyyhitään. Pyyhkivät lattioilta tahrojakin, se on niiden mielestä hauska etsintäleikki että missä niitä tahroja vielä on! 😀 Viimeks 5v moppas oman ja pikkusiskonsa huoneen.

  Vastaa
  • Sara Parikka 19.02.2017

   Haha, hyvä toi kaapit, meillä sama 😀
   Voi miten reipas 5v sieltä löytyy <3
   Ihanaa uutta alkavaa viikkoa 🙂

   Vastaa
 12. Sini 18.02.2017

  Minua kiinnostaisi kuulla minlälaisissa istuimissa tytöt matkustavat teillä autossa ja mihin suuntaan istuimet on asennettu? Jos tästä saisi omaa postausta.

  Vastaa
  • Sara Parikka 19.02.2017

   Meillä on molemmilla britaxin istuimet 🙂 joo voisin postata aiheesta jossain välissä 🙂

   Vastaa
 13. Emilia 18.02.2017

  Moi! Mistä ostat noita methodin pesuaineita? Netistäkö tilailet, vai saako pk-seudulla jostain kaupasta? =) Itse tykkäisin siivota enemmän, mutta myrkkyjen levittäminen pinnoille ei oikein innosta, ja siksi kunnon siivouskin usein jää. =/

  Vastaa
  • Sara Parikka 19.02.2017

   Oon ostanut Stockalta, mutta netistä saa myös 🙂 ne on kyllä hyviä, kandee koittaa!

   Vastaa
 14. Suvi 19.02.2017

  Hei, mua kiinnostaisi tietää mistä niitä Methodin tuotteita saa ostaa? Onko vain verkkokauppa kyseessä? Mukavaa sunnuntaita ?

  Vastaa
 15. Jenna 19.02.2017

  Meillä on kotona ihan samallainen työnjako että elektroniikkaan mä en koske ihan senkin takia että niistä en ymmärrä mitään!:D niin kun aikasemmin kerroin että, olen äidiltä perinyt siivous innostuksen eli siivoan kotona lähes jatkuvasti. Oon kuitenkin oppinut lapsen myötä elämään vähän sotkuisemmin enkä välttämättä siivoa päivässä useasti vaan siivoan vasta illalla kun hoidetaan ilta hommia ja aletaan rauhoittumaan koska sit kun Maryam on sängyssä on ihanaa vaan löhötä sohvalla ja katsoa salkkareita 😀 mutta jos vietetään koti päivää niin tykkään että tavarat on aina oikeilla paikoilla eikä vaatteita, tiskiä tai mitään ole näkyvissä ja se on mulle perus siisti koti. Imuroin ja pesen lattiat torstaisin kanssa ennen saunaa 😉 Jos lähdetään ulkoilemaan ym haluan että asunto jää siihen kuntoon mihin mä sen olen jättänyt, eli en tykkää jos mies lähtee meidän jälkeen ja sohvalla viltit ja tyynyt on sekasin sekä tiskejä altaassa vaan hänkin on oppinut meidän yhdessä olon aikana aika hyvin että koti pitää olla perus siisti vaikka olisi miten kiire, tietty on niitäkin päiviä kun annan kaiken olla ja hoidan ne vasta seuraavana päivänä 😀 meillä on tyttö myös hyvin oppinut siivoomaan omat lelut takaisin huoneeseen ja tykkää myös itse pyyhkiä rätillä heti jos on jotain kaatunut:D mistähän oppinut 😀 tää oli kiva postaus <3 <3

  Vastaa
  • Sara Parikka 20.02.2017

   Hehee, ihana sinä <3 Vitsit oot ahkera, voin vaan kuvitella mikä fiilis teillä on kotosalla kun ympärillä on siistiä 🙂 IHanaa!
   Voih teidän pikkuneiti! Toivottavasti myös toinen pikkuinen voi hyvin 😉
   Heei kiva kuulla! Mukavaa viikkoa teille kaikille!!

   Vastaa
 16. vv 22.02.2017

  Hei, mainitsit jossain julkaisussa tai instassa, että hankitte olohuoneeseen valaisimeksi Artekin TW003:n. Oon kovasti koittanut bongata tätä asennettuna kuvista teiltä, mutta se ei oo kovasti kuvissa vilissyt. Oisitko tästä voinut ottaa vaikka lyhyen mystoryn instaan, tai ihan mihin tahansa kuvan, missä valaisin näkyy paremmin kokonaisuudessaan asennettuna? Haaveilen siitä kanssa mutta jostain syystä se epäilyttää.. Mitä olet tykännyt valaisimesta? Entä millaisen valaisutehon se antaa? 🙂 Kiitos etukäteen jo hurjan paljon jos vastaat 🙂

  Vastaa