ruokailufilosofia ja ”ton”

koti & sisustus, me, pohdintaa

Hei, olisi kiva lukea blogiteksti sinun päivän ruokailuista. Sinusta saa sen kuvan että syöt maalaisjärjellä ”normaalia” ruokaa mitä jo isovanhempamme ovat syöneet ja sitä ihailen. Itseä vähän ahdistaa tämä nykypäivän ”ton ton” asia, milloin kannattaisi olla viljaton ja milloin maidoton.. mitä olet itse näistä mieltä? Itseä kiellot lähinnä ärsyttää ja lisää vaan syömisen himoa. Kultaista keskitietä siis etsimässä.
Heippa! Nostan esille yhden viestin (näkyy yllä) mitä jäin miettimään ja ajattelin avata teille ajatuksiani aiheesta. Tunnistan täysin mitä kommentissa tarkoitetaan ja näen omassa lähipiirissäni paljon ihmisiä joilla on syystä tai toisesta ”ton” ruokavalio. Tuntuu, että osa porukasta vaihtaa lennosta mikä ”ton” sopii milloinkin omalle kropalle ja osa porukasta on oikeasti niin allergisia, että esim. pähkinän syöminen voi saattaa sairaalaan. Mielestäni nämä kaksi asiaa eroaa jo suuresti toisistaan. Toki ymmärrän jos jonkun ihmisen kroppa ei pidä tietyistä ruoka-aineista, mutta monen monta kertaa olen kuitenkin huomannut kuinka viljatonta ruokavaliota syövä syö viljaa tai maidoton nauttii maitoa sisältävää ruokaa. Ymmärrän, että nämä asiat ovat monipiippusia ja kukin tietää varmasti missä muodossa mikäkin ruoka-aine sopii omalle kopalle. Haluan uskoa, ettei kukaan trendin vuoksi etsi itselleen ruoka-aineallergiaa, vaan ihmiset ovat oikeasti hukassa sen kanssa mitä kannattaa syödä ja mikä tekee oman olon hyväksi. Eihän kukaan tahallaan halua hankaloittaa kenenkään leivontaprosessia (joskus leiponut: maidoton, pähkinätön, munaton, viljaton). 😀
Olen muutaman kaverin kanssa jutellut siitä kuinka oikeat ja vakavat allergiat saattaa jäädä ruokavalioden varjoon, koska monet ihmiset eivät ehkä ota niitä niin vakavasti. Täytyy myöntää, että en itsekkään ole ymmärtänyt allergioiden vakavuutta ennen kuin oman kummityttöni kautta. Pitää oikeasti olla tarkkana.. eikä se ole semmoinen ”nooh, jos se ei nyt paljoa syö” asia. Minun puolen perheen kanssa kaikki syö kaikkea ja kenelläkään ei ole mitään allergiaa/ruoka-ainetta mikä aiheuttaisi vaivaa.. Tuntuu, että se on yllättävän harvinaista 12 hengen porukassa..<3
Itse syön kaikkea ja jos juhliin mentäessä kysytään, niin joskus saatan valita kasvisruuan mikäli sellainen on tarjolla. Muuten uppoaa kaikki ja normaalissa arjessa syödään kaikkea. Uskon tässä asiassa balanssiin ainakin oman kroppani kohdalla. Välillä tekee niin paljon mieli leipää ja saatan syödä monena aamu- ja iltapalana putkeen. Toisinaan taas leipä unohtuu ja tekeekin mieli smoothieta, jugurttia ja hedelmiä. Pääosin syön sitä mitä tekee mieli ja säännöllisesti. 🙂 Saattaisi ajatella, että söisin aina jotain mättöä, mutta ainakin itselläni kävi niin, että kun vapautin itseni siitä, että ”en saa herkutella” tai ”arkena pitää syödä vain salaattia”, niin aloin luonnostaan syömään normaalin terveellisesti + säännöllisesti. Ei ne mieliteot ole aina pizzaa tai tacoja, vaan usein vaikkapa lihapullia ja fetasalaattia.
Millainen ruokafilosofia teillä on? Olisi ihana kuulla! Ja tosiaan en missään nimessä halua väheksyä tai pahottaa kenenkään mieltä.. Kuten kerroin niin minulla on lähipiirissä paljon ihmisiä joilla on ruokarajotteita ja tuntuu, että entistä enemmän ihmiset kamppailee tämän asian kanssa (helppohan se on mun sanoa, kun kroppa ei suuremmin oireile ruoka-aineille). Kuvitus anopilta saaduista raparpereista ja retiisestä. Ihania herkkuja loihdin ja ai että maistuu se hyvälle kun on omasta maasta. 🙂
Nyt suuntaan kaverin luokse ja illasta meille tulee kavereita grillaamaan. Meinataan tehdä Kreikkalais henkisiä burgereita ja ystäväni on leiponut jonkun ihanan jälkkärin. Tästä päivästä lisää huomenna ;)! <3Sara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

18 kommenttia

 1. minävain 20.07.2017

  En oikein ymmärrä miten tästä aiheesta voi olla mielipidettä.. Saahan jokainen päättää mitä syö ja mitä ei, olkoon ne syyt siellä taustalla mitkä hyvänsä. Se että on viljattomalla tai maidottomalla ei toki tarkoita etteikö joskus voi syödä pientä määrää. Kysymys on kuitenkin usein esim. siitä, haluatko joka päivä kärsiä vatsakivusta, turvotuksesta, ilmavaivoista. Kerran viikkoon tai kuukauteen sen voi sietää. Nyt puhun herkkävatsaisista, en keliaakikoista ym.
  Itse en ole millään ton -ruokavaliolla, vaikka perheemme ruokavalioon ei Pääsääntöisesti kuulu ainakaan esim. vehnä, ruis, maitotuotteet, naudanliha, sianliha…ne eivät joko sovi ja/ tai en näe niitä erityisen terveellisiksi. Siltikin voimme niitä joskus halutessamme syödä, koska emme ole allergisia kuitenkaan.
  Meidän ruokafilosofia: puhtaat, laadukkaat, terveelliset raaka-aineet, joista täytyy valmistua todella herkullista ruokaa 🙂 mieheni on toisesta maasta ja hänen tuotua heidän makumaailmansa ja ruokakulttuurinsa meidän arkeen, suomalaiseen ruokaan ei ole paluuta.

  Vastaa
  • Sara Parikka 20.07.2017

   Heippa! Kiitos älyttömän hyvästä viestistä 🙂 Juurikin näin!!! 🙂
   Kiva kuulla että olet löytänyt itselle sopivan tavan syödä!

   Vastaa
 2. Juulia 20.07.2017

  Moi Sara! Halusin tuoda näkemyksen tähän niin perheenäidin kuin kokin näkökulmasta. Kotona syömme ihan perus ruokaa, ilman -ton päätteitä ja meillä ei kenelläkään ole mitään allergioita. Meillä syödään paljon kasviksia ja hirvenlihaa, jota pakastin on pulllollaan. Emme välttele mitään tiettyä. Toinen maailma aukeaa kun menen töihin. Ymmärrän erittäin hyvin oikeat allergiat ja suhtaudun ruokaa valmistaessa vakavasti niihin, mutta välillä ihmiset saattavat ilmoittaa olevansa allergisia aurajuustolle(!?)tai paprikalle,sipulille yms, mutta tarkemmin kysellessä onkin kysymys siitä, ettei tykkää. Mikseivät voi suoraan kertoa asiaa niinkuin se oikeasti on. Aivan kuin siitä joku suuttuisi?

  Vastaa
  • Sara Parikka 20.07.2017

   oi nami miten hyvältä nuo kasvikset ja hirvenliha kuulostaa 🙂 wau!
   Jooh.. Itteeni kans just hämmentää samankaltaiset tilanteet ja ne joissa esim ollaan varattu gluteeniton ruoka, mutta sitten päädytäänkin ottamaan normi ruokaa (esim noutopöydässä tai vierailla).. joku tekee kuitenkin töitä sen eteen, että täyttää ruokatoiveet ja jos ne eivät ole ”todellisia” niin ehkä niitä ei pitäisi sanoa.. :/ Tai itse en kehtaisi muuttaa mieltäni 😀
   Voin vaan kuvitella millaisia tilauksia nykypäivänä kokit saa.. 🙂 Ihanaa, että teette työtänne ja muovaatte ruokaa sen mukaan mitä tilataan! <3 Kiitos viestistä!

   Vastaa
 3. Ada 20.07.2017

  Todella hyvin kirjoitettu! Olen sun kanssasi samoilla linjoilla. Mitä sä itse muuten ajattelet esim. nyt pinnalla olevasta fitness-buumista ja sen mukana tulleesta ruoka-ajattelusta? Olisi mielenkiintoista kuulla! :-)<3

  Vastaa
  • Sara Parikka 20.07.2017

   🙂 kiva kuulla, että tykkäsit!
   Hmmmm noo totaaa, ei mulle ihan sovi toi fitness buumi, oliskohan se buumi jo menossa ohi? 😀 Toki kukin tavallaan.. musta vaan ei olis siihen. Ei löydy tarpeeksi halua, kiinnostusta treenaamiseen tai niukkaan syömiseen. 🙂

   Vastaa
 4. Laura 21.07.2017

  Minäkin yritän kehitellä jotain uusia ruokia välillä, rajoite on punainen liha jota en syö paitsi jauheliha menee mutta mikään possu tai vastaava ei. En ole ikinä välittänyt lihasta kovin, allergioina on kiivi ja säilykehedelmät (joku siinä liemessä missä ne on aiheuttaa kutinaa ja näppylöitä) 😀

  Vastaa
 5. Ninni 21.07.2017

  Joo, tää on kyl aika monipiippunen asia. Asiahan taitaa olla niin että suomalainen vilja ja maitotuotteet on niin käsiteltyjä etteivät sen takia ole enää ihmiselle luonnollisessa eivätkä terveellisessä muodossa. Esim lähes kaikki suomalaiset maitotuotteet (en nyt viitsi merkkiä sanoa mutta eiköhän jokainen sen tiedä) sisältää karrageenia ja sitähän voi vaikka googlailla mitä se aiheuttaa… vehnässä on jalostuksen myötä 10x enemmän gluteiinia kuin ennen vanhaan, joten nykyään suomalaisen maidon ja viljan käyttö ruokavaliossa on kyllä kaikkea muuta kuin sitä luonnollista, ennen vanhaista syömistä. Itse syön ulkomailla esim välimeren maissa hyvillä mielin maitoa ja viljaa, mutta Suomessa en niihin koske vatsakipujen ja pahoinvoinnin vuoksi. Enkä kyllä koskisi enää ilman niitäkään. Moni pystyy käyttämään maitoa ja viljaa muualla kuin Suomessa, joten maidoton ja viljaton ruokavalio on itseasiassa harvemmin maidon tai viljan välttelyä, vaan sen teollisen prosessoidun …. välttelyä, jota maidoksi tai viljaksi kutsutaan… no eiköhän tähänkin pikkuhiljaa herätä koska esim suolistosairaudet lisääntyy jäätävää vauhtia etenkin nuorilla aikuisilla. Se on vaan niin että raha määrää ja lääkkeitä myydään kahta kauheammin 🙁 näitä asioita on vaikea käsittää, jos ei lähipiiriin ole sattunut ihmisiä, joilta suolistosairaus on ollut viedä hengen, ja joka on saatu paranemaan esim maitoa, viljaa ja muuta prosessoitua ja keinotekoista välttelemällä. Täytyy toivoa että pikkuhiljaa alettais mennä takas luonnonmukaiseen ja kuluttajan valinnoillahan on tässä suurin merkitys. Niin kauan kun ostamme sitä prosessoitua ”jogurttia”, sitä meille myös myydään. Esim venäjälle viedään suomalaisen firman jogurtteja, mutta koska venäläiset eivät halua niihin lisäaineita eikä suurimpia käsittelyjä, he saavat laadukkaampia tuotteita kun meille suomalaisille näyttää kelpaavan myös ne karrageeni-jogurtit… Tästä asiasta pitäisi oikeasti puhua enemmän jotta ihmiset tiedostaisivat mitä syövät ja ettei ”leipä ja jogurtti” ole tämän päivän Suomessa mitään hyviä valintoja.

  Vastaa
  • Emilia 21.07.2017

   Maito ei suomessa ole mitenkään erityisesti käsiteltyä, viljassa on glutEEnia paljon enemmän kuin muualla Euroopassa siksi, että viljan kasvukausi on lyhyempi jolloin kasvi pakkaa itseensä vähemmän energiaa hiilihydraatteina. Karrageenia on tutkittu ja sen aiheuttamista oireista ei mitään selvää tieteellistä näyttöä ole. Se on selvä, että jokaisen vatsa on erilainen ja sen mukaan pitää toimia, mutta nämä googlen jutut on välillä aikamoista höpöhöpöä… Lisäksi kaupasta löytyy sitä mitä kuluttajat ostavat – jos halutaan jogurttia joka on rasvatonta, sen koostumuksen tekeminen vaatii lisäaineita, kun taas ”vanhoilla” resepteillä tekeminen tuottaa täysrasvaista tavaraa, jota viime aikojen laihdutusajattelu vastusti.

   Vastaa
   • Ninni 22.07.2017

    Ihan näin lääkärin puolisona ja terveystieteilijänä sanon että kannattaa perehtyä alan tutkimuksiin. Google mainittu lähinnä siksi että kriittinen lukija osaa kyllä löytää sieltä luotettavaa tietoa joka on helpommin saatavilla kuin monesta muusta paikasta. Karrageenin on tieteellisesti todistettu aiheuttavan syöpää. Vilja ja maito ovat tänä päivänä Suomessa todella kaukana siitä alkuperäisestä, ja maito on todella käsiteltyä; siitähän on poistettu kaikki ne bakteerit, jotka hajottaisivat laktoosin ja kaseiinin, mistä seuraa se ettei elimistö tunnista enää ”maitoa” samalla tavalla ja siitä aiheutuu suolistosairauksia osalle ihmisistä. Tähän on sitten ovelasti kehitelty ne laktoosittomat tuotteet, jotka eivät nekään riitä enää kaikille, koska kaseiinikin aiheuttaa ongelmia. Tuttavani hakee Ruotsista lihansa, koska ei pysty syömään enää suomalaista lihaakaan. Monethan spekuloivat onko suomalaisessa rehussa jotain, mikä olisi yksi syy näihin maidon ja lihan aiheuttamiin ongelmiin. Tutkimustietoa odotellessa… Ja viljahan se eniten niitä suolistosairauksia Suomessa aiheuttaa, ihan tavalliset lääkäritkin suosittelevat nykyään maidotonta ja eritoten viljatonta ruokavaliota heille, joilla on suolistosairauksia tai riskiä niihin. Näissä rajoitteissa ei siis ole kysymys allergioista. Mutta kukin eläköön tyylillään ja saahan sitä karrageeniakin syödä jos uskaltaa.

    Vastaa
    • Ninni 22.07.2017

     Ja tarkennetaan nyt vielä että ei ole tarkoitus aiheuttaa mielipahaa eikä päteä – nämä nyt ovat vain niitä faktoja joiden kanssa itse elän ja joudun elämään, ja niin joutuu hyvin moni muukin nuori aikuinen tänä päivänä. Toisaalta tieto lisää tuskaa, toisaalta tiedon myötä tulleet muutokset lisäävät hyvää oloa. Kun tietoisuus lisääntyy niin muutosta parempaan voi tapahtua, ja onneksi näin tapahtuu koko ajan ❤

     Vastaa
 6. 2x 21.07.2017

  Mulla on kaks allergista lasta, toinen on vaikeampi tapaus joka joutuu sairaalaan siitä pienestä murustakin. Meidän ruoka ei sisällä maitoa, kananmunaa, viljoja eikä kalaa. Toisella on vielä suurilta osin omat eväät. Samoin jos meillä järjestetään juhlat, ei niitä tarjoilla. Yleensä ongelma on aikuisilla ihmisillä, et nyrpistävät nokkaansa eivätkä uskalla maistaa. Se saa mut näkemään punasta. Mä väännän TON TON TON herkkuja tuskissani, jotta lapsi saa juhlat ja jotta lapseni ei joutuis lähtemään omista juhlistaan ambulanssilla sairaalaan ja sit joku AIKUINEN sanoo, että en uskalla maistaa. Mies kerran sanokin ”tuskin sä siihen kuolet, ettei ole maitoa, munaa ja vehnää kakussa”. Hyvin sanottu! Yritän myös kunnioittaa toisten ruokavalioita, oli ne syystä mistä tahansa.

  Vastaa
 7. Martta 21.07.2017

  Moi!
  Itselläni on ollut vauvasta asti laktoositon ruokavalio, muistan kun päiväkodissa(kin) se oli ”suuri” asia välillä, kun piti olla eri ruoka. Kaikkein ”rasittavinta” on itse aina kysyä ruoan tekijältä: onko laktoositonta? Sit vastaus on ”öööö… Minä laitoin tuota tavan maitoa, mutta ei siinä hirveesti ole,ei kait sulle niin pienestä tule mitään?” Sitten joutuu vääntää rautalangasta että pitää olla täysin laktoositonta, vähälaktoosinen ei riitä. ”No mitäs sulle siitä sitten tulee? Meneekö maha kipeeksi vai…?”Sitten siinä selittelet mitä käy jos syö ja vielä toisia saattaa naurattaa kun menee maha sekasin.
  Nykyään on onneksi todella hyvä valikoima laktoosittomia tuotteita, että ei tämä ”hankalin” allergia ole,mutta aika ”vähätellyin” allergia.
  Mutta sitten kun itse on tottunut kysymään ja puhumaan ihan reilusti laktoosi-allergiasta, niin on paljon helpompaa. (Välillä harrastus porukoiden ruokailussa on huvittanut, kun itse ei aina kehtais kysyä ”onko laktoositon erikseen”, niin kaverit kovalla äänellä kysyy puolesta, ja mikä parasta, vielä ilmottaa kovaan ääneen lopuksi: En minä ite oo laktoositon, Martan puolesta kysyin??)

  Vastaa
 8. Sofia 21.07.2017

  Moi! Hyvä aihe kyllä taas. 🙂 itsellä todettiin keliakia kun olin lukiossa ja siitä lähin on gluteenitonta syönyt. Meillä jo kotona syötiin kaikki gluteenitonta, koska helpompi niin kun useampi perheenjäsen keliaakikko.. Nyt omassa kodissa kaikki gluteenitonta paitsi leivät meillä on miehen kanssa erikseen 🙂 leivonta yms tehdään aina gluteenittomista jauhoista, helpompi niin 🙂
  Muuten syödään kyllä ns normiruokaa ja sen mukaan mitä tekee mieli. On opittu olemaan rennompia ruuan suhteen ja vähän sama kun sulla, että kun antaa itsensö syödä mitä tekee mieli niin yllättävän terveellisesti tulee syötyä 😀

  Vastaa
  • Sofia 21.07.2017

   Ainiin, se piti tohon vielä laittaa, että muuten nykyään saa tosi hyvin gluteenitonta ruokaa yms ravintoloista ja kaupoista. Ainoa että tää ”gluteeniton trendi” on tehnyt sen, että joissain paikoista kysytään että ”onko sulla keliakia vai muuten vaan?”
   Jotenkin hassua että joudut vakuuttelemaan, että kyllä tarvitsen OIKEASTI gluteenitonta ruokaa… Ja periaatteessa, jos haluaa tietynlaista ruokaa (oli allergiaa tai sairautta tai ei) niin eikö se aina pitäisi tehdä kuten asiakas toivoo? Ja joo, ymmärrän että onhan siitä enemmän vaivaa mutta siis mietin vaan 😀 Toisaalta tässä trendissä ollut se hyvä puoli että paremmin on tarjolla itselle sopivaa ruokaa 🙂

   Vastaa
 9. Suvi H 21.07.2017

  Moikka.
  Minulla olisi nyt keliakia jos olisin lääkärin neuvon mukaan toiminut. Kun selvisi että mulla on alkava keliakia, niin rupesin vähentämään venhää ym. Nyt pystyn syömään kauraleipää, karjalanpiirakka(tummat) ja hiivaleipävehnäjauhosta leivottuja sämpylöitä tai lettuja. Pystyn myös syömään täyjyvämakaroonia. Eli minulla on vehnäyliherkkyys.
  Sitä en kyllä ymmärrä, että miksi pitää syödä gluteenitonta ruokaa, jos sitä ei tarvitse oikeasti?

  Vastaa
  • Suvi H 21.07.2017

   Lähti liian aikaisin viesti. Jatkan tähän:
   Eli muutoin syön ihan normaalisti & kasvispainotteisesti, mutta vältän vehnää. Pieni määrä ei toki haittaa.

   Vastaa
 10. Allergikko 22.07.2017

  Moikka! Mulla on ollut pienestä pitäen allergioita (maito, kala, kananmuna, viljat ja pähkinät) ja pienikin määrä kiellettyä ruoka-ainetta aiheuttaa suoraan anafylaksisen reaktion ja sillon on kiire. Näiden ”ton-ton” ruokavalioiden lisääntyminen on ollut toisaalta hyvä juttu kun erilaisten korvaavien tuotteiden määrä on lisääntynyt hurjasti, mutta sitten on juurikin tämä kääntöpuoli, että monet ajattelevat myös minun ruokavalion olevan vain valinta eivätkä ymmärrä että se on todellakin tarkkaa onko sitä vehnää vähän vai ei ollenkaan. Minulle ei ole mitään väliä minkälainen ruokavalio toisella on ja mikä sen syynä on mutta myönnän kyllä, että ärsyttää, että miksi tuotteet alkoi lisääntyä vasta kun erikoisruokavalioista tuli muoti-ilmiö… Eikö allergiat ole jo tarpeeksi hyvä syy kehittää vaihtoehtoja? Maidottoman jäätelön merkkikin muuttui hetki sitten Tofulinestä Choiceksi, ihan niinkuin maidottomuus olisi kaikille valinta. Mutta ihanaa kuitenkin että on saatavilla maidotontakin jäätelöä, vaikka merkin nimi ei miellytäkkään 😀 ja ihanaa sekin että nykyään myös minulle on olemassa esim rahkoja ja erilaisia juustoja mistä en voinut pienenä kuin haaveilla!

  Vastaa