suolan vähentäminen / Valio ValSa *

koti & sisustus, lapset, me, pohdintaa, yhteistyö

*kaupallinen yhteistyö / Valio

 
Heippa! Meillä käytetään suolaa lähtökohtaisesti maltillisesti, enkä lähes koskaan lisää suolaa ruokaa valmistaessa vaan käytän muita mausteita. Olen kuitenkin tiedostanut sen, miten paljon suolaa tulee syötyä elintarvikkeiden mukana ja siitä syystä tartuin innolla Valion suolahaasteeseen. 🙂
Saatiin Valiolta maisteluun uutuudet vähempisuolainen Oivariini ja Oltermanni. Molempia näistä meillä kulutetaan ilta- ja aamupaloilla ahkerasti, mutta itseasiassa aiemmin juurikin niitä normaalisuolaisia. Jatkossa mukaan tarttuu kyllä Valio Valsa -leiman omaavat uutuustuotteet.

Valion uutuus Oltermannissa ja Oivariinissa käytetään Valio ValSan maitosuolaa, joka on Valion kehittämä ja vuonna 2016 lanseerattu. Maitosuola koostuu maidon luontaisista mineraaleista ja siinä on lähes 80% vähemmän natriumia kuin tavallisessa ruokasuolassa. Valio Valsa ruokasuolalla voidaan korvata osa elintarvikkeiden valmistuksessa käytettävästä tavallisesta ruokasuolasta ja näin ollen tuotteiden suolapitoisuus laskee merkittävästi. Kuitenkaan mausta tinkimättä! 🙂
Valio Oltermanni. Suomen suosituin kermajuusto ja nyt alkuperäisen suosikin rinnalle on tullut myös vähemmän suolainen versio, jossa on edelleen sama tuttu maku, vaikka suolaa juustossa on vain 0,9 %. Kaikki Valio Oltermanni juustot valmistetaan suomalaisesta maidosta eivätkä ne sisällä lisäaineita.
Valio Oivariini vähärasvaisempi on kevyempi ja vähäsuolaisempi, mutta silti täyteläisen makuinen Oivariini vaihtoehto. Kaikki Valio Oivariini tuotteet valmistetaan aina tuoreesta suomalaisesta voista ja pehmeästä rypsiöljystä ilman lisäaineita ja säilöntäaineita.

Mä päätin tehdä kokeilun neitien kanssa niin, että en kertonut vaihtaneeni voin ja juuston vähempisuolaisiin vaan annoin leivät totuttuun tapaan nassujen eteen. Molemmat tytöt popsi leivät samalla tavalla kuin aina ennenkin ja Matilda kysyi vielä lisää juustoa. He eivät siis huomanneet maussa muutosta ja täytyy sanoa, että tein itselleni&Mikolle myös saman ”testin” eikä muutos ollut huomattava.
Olisin varmasti jatkossakin ostanut ajattelemattomuuttani normaalisuolaisia tuotteita, vaikka vieressä on sama tuote vähemmän suolaisena. 😀 Näin sitä oppii, hehe. Meillä tytöt nauttii voileivät yleensä voin ja juuston kera sekä tomaatin/kurkun. Joskus meillä saattaa olla kaapissa myös kinkkua/meetvurstia, joita tytöt ennakkoluulottomasti maistelee.
Meillä suolan käyttö on aika vähäistä, mutta jatkossa kyllä kiinnitän siihen enemmän huomiota ostaessani valmiita tuotteita ja tutkin, onko vähemmän suolaisia versioita tarjolla. Uskon, että ”piilosuolaa” tulee syötyä yllättävän paljon, joten tähän on hyvä kiinnittää huomiota.
Olen huomannut, että käytännössä liika suolan syönti tekee kroppaan pöhöttyneen ja turvonneen olon. Veden juonti ja suolan määrän seuraaminen takaavat sen, että olo pysyy freesinä! <3Sara
Millaista suolan käyttö on teidän perheissä? Tykkäätkö itse käyttää suolaa ruuanlaitossa? Entä suositko vähemmän suolaisia tuotteita? Kuvat ovat meidän lauantain aamupalalta! Näyttääkö teillä samanlaiselta? 🙂 
 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

16 kommenttia

 1. 2 25.09.2017

  Mä koitan aina ostaa vähempi rasvasta ja vähempi suolasta kaikessa muussa mutta leivän päälle laitettava voilevi sitä en voi vaihtaa mistään hinnasta, käytän kevyt leviä ja se on jotain niin hyvää laitan sitä kunnolla leivän päälle ja makaroonin sekaan ja kaurapuuron sekaan 😀 lapsille en ihan niin paljoa käytä sotä kuun itselle 🙂 samoten maidot juoma maidoksi ostan rasvatonta mutta sitten ostan kahvi ja kaakao maidon erikseen kevytmaitoa ja yleensä myös jos teen esim lettuja tai riisipuuroa niin ostan sitä varten joko kevytmaitoa tai täysmaitoa, mut muuten just mennään mahollisimman vähärasvasella ja vähä suolaisella 🙂

  Vastaa
  • 2 25.09.2017

   Tosin tämä kevyt levi on myös valion tuote ja jos valio tästä vähempi suolaisen yms tekisi ilman että maku muuttuisi, niin varmasti ainakin koittaisin 🙂

   Vastaa
  • Sara Parikka 26.09.2017

   Toi on hauskaa miten voi menee monilla perheissä.. juuri kavereiden kanssa puhuttiin kuinka osa porukasta syö leviä ja osa oivariinia.. jotkut beceliä jne.. 🙂
   Kuulostaa kivalta!!
   hei ihania syyspäivä sinne 🙂

   Vastaa
 2. Martta 25.09.2017

  Moikka!
  Itse en yleensä lisää ruokaan suolaa, yleensä en vaan muista laittaa, kun tulee laitettua kaikkia muita mausteita, niissäkin kyllä saattaa olla jo valmiiksi sitä suolaa… Pitääpä tarkkailla tätä tarkemmin ?
  Ihanat nuo muumi-astiat, itse olen nyt kesän aikana hurahtanut täysin ostamaan muumia, onpahan sitten omaan kotiin valmiiksi! ❤️ Mukavaa viikkoa!

  Vastaa
  • Sara Parikka 26.09.2017

   Joo sillä pääsee jo pitkälle että ei lisää itse suolaa 🙂
   Kiitos 🙂 Muumi on kyllä niin herkku!
   Ihania syyspäiviä <3

   Vastaa
 3. Laura 25.09.2017

  Ruuanlaitossa käytän suolaa mutta vähän ja meillä aina käytössä toi Oivariini ?

  Vastaa
 4. Sope 26.09.2017

  Meillä suvussa on paljon struumaa eli kilpirauhasen liikakasvua.
  Tämän vuoksi jodioidun suolan käyttö on minulle erityisen tärkeää.
  Itselläni on kilpirauhasen vajaatoiminta ja iltaisin jos en ole saanut tarpeeksi jodia sen kyllä huomaa.
  Koitan silti välttää piilosuoloja niin paljon kuin mahdollista ja näin kontrolloida suolan käyttöä. Teollisuudessa harvemmin käytetään jodioitua suolaa.
  Siispä teen todella paljon alusta loppuun itse, mm leipiä ja sämpylöitä sekä kaiken ruuan.
  Täytyypä laittaa ainakin tuo juusto siis testiin! 🙂
  Liika suola ei ole hyvästä koskaan, mutta jodin tärkeyttä ei saa myöskään unohtaa.
  Olen myös rasvan ja kevyt tuotteiden suhteen kovin epäileväinen. Mielummin valitsen sen oivariinin kun tiedän mitä siinä on sen becellin sijaan. Maidossa suosin kevytmaitoa koska D-vitamiini tarvitsee rasvaa imeytyäkseen. Sama myös kevyt limsojen kanssa. Jos kahdesta pahasta pitää valita valitsen mielummin sen sokerin kun keinotekoiset makeutusaineet.
  Heh mutta nää on näitä mielipideasioita ja uskon että jokaisen valinnat ovat itselleen parhaita. 🙂

  Vastaa
 5. Tiia 29.09.2017

  Itse asiassa juuri tällä viikolla katselin tuota vähäsuolaisempaa oltermannia, mutta rasvaprosentin vuoksi päädyin ostamaan normaalia kevyt oltermannia. Jos kevyemmestä versiosta tulisi myös valsa-versio, niin ehdottomasti päätyisi ostoslistalle muutaman euron korkeammasta hinnasta huolimatta.
  Suolaa meidän perheessä käytetään hyvin vähän; kaikki mausteseokset on vaihdettu suolattomiin eikä suolaakaan lisätä kuin salaattiin (! parantaa huomattavasti makua, etenkin kun ei tule salaatinkastikkeita käytettyä). Mutta piilosuolan muodossa sitä tietenkin tulee. Valmismarinadeja yms. välttelemällä yritetään saada määrä minimiin.

  Vastaa
 6. Anni Karinkanta 06.10.2017

  Miedän perheessä suolaa käytetään ainoastaan viikonlopun ruuanlaitossa. Arkena ruoka sisältää harvoin lisättyä suolaa. Viikonloppuna meidän aamupala näyttää hyvin pitkälti samalta, oltermanni ja oivariini on best!

  Vastaa
 7. Rimppuli 12.10.2017

  Miksi käyttäisin näitä tuotteita ollenkaan? maitotuotteet eivät kuulu terveelliseen ruokavalioon.

  Vastaa
 8. Pirjo Salonen 18.10.2017

  Kaikki tuotteet hyviä ja käytetään, itse vähemmän suolaa ja isäntä tykkää suolaisemmista 😀

  Vastaa
 9. Sirpa Rekola 26.10.2017

  Suolaa käytän erittäin vähän ruoan valmistuksessa,KOSKA valmistan ruoat Braunin höyrykeittimellä.Ostin em. keittimen jo vuonna 1996.POIS EN SITÄ ANTAISI,koska kaikki siinä valmistetut ruoat ovat todella terveellisiä – niin broilerit,kalat,pihvitkin (maustan yrteillä),vihanneksista ei liukene veteen vitamiinit ja väri säilyy muuttomattomana.Kalafilén päälle ripottelen suolaa ennen höyryttämistä.En käytä myöskään rasvoja,koska niitä ei tarvita höyryttäessä.Kodinkoneiden AATELIA sanoisin!

  Vastaa