nukkuminen

koti & sisustus, lapset, me, pohdintaa

Moi <3 Mun oli tarkoitus kirjoittaa tänne jo ihan aamusta, mutta syötiin aamupala terassilla ja kummasti saatiin aika hupenemaan. Siitä suuntasin hammaslääkärin kautta töihin. Tänään sain vihdoin ne kiskot! 🙂 Postasin aamulla kuvan instagramiin (tämä) ja kerroin kuinka Mimosa herää meillä öisin. Tätä on jatkunut nyt muutaman kuukauden verran, tosin välillä on parikin yötä välissä, että neiti nukkuu rauhaisasti. Muistelen kyllä, että Matildalla oli aikoinaan samanlainen levoton unikausi ja veikkaan, että tämä on monen asian summa. Hän oppii hirmuisella vauhdilla uutta (viime viikolla mm r-kirjaimen!!), omaa vahvan minä itse kauden ja näkee ehkäpä unia. Mimo on vauvasta saakka nukkunut todella hyvin ja levollisesti öisin sekä päivällä. Lisäksi pituudeltaan unet ovat aina olleet suht pitkiä.. Tämän vuoksi parin kuukauden ajan kestänyt levottomuus on ollut helppo huomata.

Aamuisin mua auttaa kevät tai no onhan tämä jo ihan kesää! 🙂 Toinen homma on tietty se, että meitä on kaksi jakamassa yöt ja heräämiset. Mietittiin myös eilen, josko myöhästettäisiin tyttöjen nukkumaan menoa tunnilla, jotta olisi enemmän illan tuntua ja väsy painaisi kovemmin. En tiedä.. 😀 Nyt nimittäin tytöt menee puol kasin- kasin aikaan nukkumaan ja näinä aurinkoisina päivinä se on tuntunut aika aikaiselta. Monelta teillä menee lapset nukkumaan? Entä miten yöt menee?

Musta on aina tuntunut, että kropalleni paras määrä unta olisi 9h. Tämä ei tosin millään aina toteudu ja jos saavutan 8h yössä olen todella tyytyväinen. Montaa päivää putkeen en kertakaikkiaan jaksa 6h unilla varsinkin jos siihen lisätään vielä heräämiset. Iltojen rauhoittaminen on myös jeesannut paljon ja se, että lukee kirjaa. Uni maistuu kummasti paremmin kirjan kuin kännykän jälkeen. Huomaatteko te eroa tässä? Olisi myös kiva kuulla millaisia unia te nukutte? Koetteko jonkun tietyn unimäärän riittäväksi? Muistan kuinka joskus pikkuvauva aikana yön tulo jännitti, kun ei tiennyt yhtään mitä oli tulossa ja saisiko nukuttua yhtään. Vaikka meillä pääsääntöisesti on hyvin nukkuvat lapset, niin on meilläkin niitä öitä takana joiden jälkeen vedetään silmät ristissä. 😀 Ja onhan se fakta, että kaikki riipaisevat itkut/huudot/heräämiset tuntuu yöllä miljoona kertaa pahemmalta. Onneksi se aamu aina koittaa. <3

Kiitos kaikille ketkä kävitte kirjoittamassa instaan mulle, vastailen teille pian. 🙂 Nyt ajattelin tehdä iltapalan, ottaa jäden ja mennä vielä hetkeksi terassille. Tytöt meni juuri illan uintiretken päätteeksi nukkumaan. Ihanaa iltaa! <3Sara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

17 kommenttia

 1. Eve 15.05.2018

  Poikani 7,5 -ja 5,5 vuotta menevät klo 21.00 nukkumaan. Nukahtavat hyvin ja nukkuvat yön aamuun asti. Heräävät yleensä klo 6.30 -7.30 riippuen päivästä. Vanhempi poika ei nuku päiväunia ja nuorempikin vain päiväkodissa. Energiaa heillä riittää vaikka muille jakaa… Itse 3-vuorotyöläisenä nukun hyvin vaihtelevasti. Useimmiten nukun 5-6 tuntia ja toisinaan 7-8 tuntia. Nukahdan nopeasti ja nukun yleisesti hyvin. Aamuyöstä voin alkaa jo heräilemään mutta nukun sit loppuyön pätkissä. Päikkäreitä ei juuri ole mahdollisuuksia nukkua mutta ennen ekaa yövuoroa pyrin nukkumaan illasta hetken. Kummasti sitä jaksaa kun on pakko jaksaa? Illasta nukkumaan meno venyy, koska haluan hetken omaa aikaa, se aika on sitten pois unenmäärästä.

  Vastaa
 2. Ninni 15.05.2018

  Harmi että nukkuminen on ollut teidän neidille haastavaa, mutta varmasti tosiaan on ohimenevä juttu 🙂 Meillä auttoi eniten arjen rauhoittaminen. Mielellään tietysti tulee haalittua kaikenlaista ohjelmaa etenkin kesällä, mutta havahduin siihen että lapset ei ehkä niin nautikaan ohjelmantäyteisestä arjesta. Lapset nauttii eniten siitä että saa viettää aikaa läheisten kanssa kotona ja tavata kavereita puistossa, mitään sen kummempaa ei oikeastaan tarvita 🙂 Samalla rauhoittui yöt ja nykyisin meillä nukutaan aika hyvin. Ihanaa kesää teille ja toivotaan että helteet ei lopu tähän 🙂

  Vastaa
  • Sara Parikka 16.05.2018

   Hei mielettömän hyvä pointti <3 kiitos! Pitääpä miettiä tämä! Ihanaa kesää koko teidän perheelle <3

   Vastaa
 3. Heidi 15.05.2018

  Meillä myös 2 lasta, poika vähän päälle 2v ja tyttö 7kk.
  Lapset menee nukkumaan noin 20-21 aikaan, useimmiten vasta lähempänä yhdeksää. Aiemmin poika meni jo 19-19:30 yöunille mutta on itsestään siirtynyt vähän myöhemmälle rytmi. Heräävät yleensä 7-8. Päiväunet molemmilla 1,5h ja tyttö ottaa yleensä vielä alkuillasta pikkutirsat.
  Meillä molemmat ovat olleet huonoja nukkumaan, poika nukkui 1-8kk ikäisenä 15-30min päiväunia ja yöt on rauhoittuneet kunnolla vasta puolitoistavuotiaana. Allergioita taustalla…
  Tyttö ei ole myöskään nukkunut vielä yhtään kokonaista yötä, pahimmillaan yli 10 herätystä yössä. Ja tälläkin aiemmin päiväunet vain puolta tuntia. Nyt ollaan onneksi jo vähän parempaan suuntaan menossa!
  Odotan sitä, että jonain aamuna herätessäni huomaan ettei yöllä ole tarvinnut herätä kertaakaan. Vähän kateellisena olen joskus kuunnellut kun toisten vauvat nukkuu 3 tunnin päikkäreitä ja täysiä öitä parin kuukauden ikäisenä.
  Mutta kun kerran poikakin oppi nukkumaan, niin varmasti oppii tyttökin! Poika siirrettiin maanantaina pinnasängystä juniorisänkyyn ja se sujui heti ihan huippuhyvin. Ja kyllähän tuo aurinko piristää ? Oikeastaan sen jo hyväksyykin, että meillä on vähän vähäunisemmat lapset, onneksi molemmat ovat muuten tosi hyväntuulisia ja iloisia ❤
  Itselleni se sopiva unimäärä olisi varmaan 7-8 tuntia. Ja varsinkin jos sen vielä joskus saa nukkua putkeen! ?

  Vastaa
  • Sara Parikka 16.05.2018

   Kiitos viestistä <3 Kyllä se hyvin nukutun yön jälkeinen aamu varmasti vielä tulee 🙂 Hei ihanaa kesää koko teidän perheelle 🙂 <3

   Vastaa
 4. Laura 15.05.2018

  Meillä 2v poika joka menee nukkumaan 22 aikoihin ja herää siinä 10, ei nuku enää päiväunia. Joskus öisin herää jos näkee pahaa unta mutta muuten ollut hyvä nukkumaan aina, itselle riittää 6-7 tunnin unet 🙂

  Vastaa
 5. Mie 16.05.2018

  Meidän 3,5-vuotias menee noin kasilta nukkumaan ja herää kuuden aikoihin. JOSKUS on nukkunut jopa puol ysiin. Päikkärit jäi pois tänä keväänä. Meillä oli myös joku levottomampi vaihe jossain vaiheessa kun hän heräsi jo neljän tai viiden aikaan eikä saatu häntä enää takas yöunille… vähän oli vanhemmilla silmät ristissä 😀
  Meidän pienempi tapaus (3,5 kk) nukkuu paljon paremmin kuin siskonsa aikoinaan. Öisin syödään pari kolme kertaa. Odotan innolla mitä muita eroavaisuuksia tulevaisuudessa tulee vastaan. Ootko muuten kirjoittanut jossain vaiheessa Matildan ja Mimosan luonteista että ovatko he miten saman- tai erilaisia? Olis hauska kuulla 🙂

  Vastaa
  • Sara Parikka 16.05.2018

   Kiitos kun jaoit miten teillä on mennyt <3
   En muista että olisin tarkemmin kirjoitellut, voisin miettiä tätä 🙂
   Ihanaa kesää koko teidän perheelle 🙂

   Vastaa
 6. Tiira 16.05.2018

  Meidän 4,5-vuotiaalle tärkeää olisi että yöunia kertyy vähintään 10h, mieluiten 11h kun ei nuku enää päikkäreitä. Takarajana yritetään pitää että viimeistään klo 21 olisi nukkumassa, joskus lipsuu myöhempään ja puolestaan jos herätys on poikkeuksellisen varhain niin sitten edellisenä iltana aikaisemmin nukkumaan, riittävää unenmäärää tunneissa silmällä pitäen. Koneitahan nämä lapset ei ole joten päivissä on vaihtelua miten nukkuu ja miten menee nukkumaan ja monelta aamulla olisi valmis nousemaan. Yleensä vapaapäivinä kukonlaulun aikaan, päiväkotipäivinä ei mielellään vielä sittenkään kun se herätys olisi 😀 miten se aina meneekin niin että sen kerran kun itse saisi nukkua niin lapsi herää aivan tolkuttoman aikaisin eikä puhettakaan että nukkumista voisi vielä jatkaa 😀 meidän lapsella yöuniin tosi paljon vaikuttaa edellisen päivän ohjelma ja syötyjen herkkujenkin määrä näkyy myös yöunen laadussa. Jos on herkuteltu enemmän, nukkuu levottomammin, jos on ollut paljon poikkeuksellista ja jännittävää ohjelmaa, kostautuu yöllä. Normi kaavalla etenevät leppoisat päivät on parhaita 🙂
  Itselläni riittää tavallisesti 7h yöunta, pari tuntia pidemmistä unista saan vaan päänsäryn, mutta nyt raskausaikana 8h on ehdoton minimi ja se 9h on ihan hyvä myös.

  Vastaa
 7. Suvi 16.05.2018

  Myös meillä lapset menevät nukkumaan aavistuksen myöhemmin keväällä ja kesällä. Tämä toimii meillä ihan hyvin ja lapset nukahtavat suhteellisen nopeasti. Mutta oma uni jää väistämättä vähemmälle ja itsellenikin 9h on ideaali, joka jää vielä usein haaveeksi 🙂

  Vastaa
 8. Emilia 16.05.2018

  Meillä 2v3kk tyttö menee nukkumaan puol kasin-kasin aikaan, ja hirveesti pidempään ei kyllä millään edes jaksais valvoa koska lopetti päikkärit jo alle 2veenä. On ollut aina tosi huono nukkumaan ja heräillyt usein. Nyt oon ollu tosi ilonen että neiti on vihdoin nukkunut paremmi, niin että herää yössä vaan kerran 5-6 aikaan, jonka jälkeen nukutaan vielä melkein 8 asti 🙂

  Vastaa
 9. Anna-Kaisa 16.05.2018

  Millä on nyt aurinkoisten päivien myötä nukkumaanmeno myöhästyny tunnilla ja lapset menee noin ysin maissa nukkumaan. Tää on toistaiseksi toiminut ainakin tosi hyvin ja aamulla ovatkin nukkuneet sitten vähän pidempään, mikä on mahdollista kun kotihoidossa vielä ovat. 🙂 Allekirjoitan täysin tuon öiden jännittämisen pikkuvauva-aikana, meidän ysikuisen yöt ovat super vaihtelevia. Välillä nukkui jo tosi hyvin, mutta nyt liikkeelle lähdön jälkeen öistä on tullut levottomampia. Nyt kun oma hormonitoiminta alkaa palautua ei enää millään tahdo jaksaa itse valvoa öisin, onneks meilläkin mies on nyt ottanu vähän koppia noista yöheräämisistä kun pieni ei enää öisin tarvitse maitoa. Eiköhän ne yöt pikkuhiljaa tasaannu, vaiheita vaiheiden perään. 😀

  Vastaa
 10. Kati 17.05.2018

  Tytöt (7v ja 4v) käy meillä nukkumaan n. 20-21 liukuvasti. Koululainen pyritään laittamaan jo kasilta sänkyyn koska herätys on klo 7. Yöllä jos heräävät niin saavat kömpiä meidän viereen jatkamaan unia. Voin myöntää, ettei ikinä oo ollu häiriöksi eikä olla valvottu öitä. Välillä toki meidän sänky alkaa käydä niin ahtaaksi, että minä siirryn likkojen kerrossängyn alempaan jatkamaan unia 😉
  Miun pitäis opetella menemään sänkyyn ja nukahtamaan ajoissa. Työaamuina herätys on viimeistään klo 5. Valitettavan usein nukahdan sohvalle ensin telkkarin ääreen. Unet jää noin kuuteen tuntiin minkä tiedän olevan LIIAN vähän…

  Vastaa
 11. Mimmi 17.05.2018

  Meillä menee lapset näin valosallakin 19.30-20 aikoihin nukkumaan. Aluks oli haastavaa koska lasten mielestä valoisuus tarkoittaa sitä että ei oo nukkumaanmenoaika ? mutta nyt kun on näin ihanat ilmat ja lapset mennä tohottaa pihalla todella paljon päivän aikana, niin kyllä illasta ovat ihan puhki ja valmiita nukkumaan, oli valoisaa tai ei ? ja nukahtaneet ovat kyllä todella hyvin, aamulla sitten heräillään vaihtelevasti 6-8 välillä. Yleensä silloin herätään aikasemmin kun sais nukkua pidempään ja sitten aikaisempina aamuina joudun käydä herättelemässä lapsia kun unta riittäisikin pidemmälle ? itse nukun yössä 7-8h ja välillä kyllä tuntuu että 7h on aivan liian vähän, mutta en malta nipistää illan omasta ajasta että menisi aikasemmin nukkumaan. Oon myös tosi herkkä heräämään yöllä kaikkeen pieneenkin ääneen, liian kuumaan, kylmään tai sitten nukun stressin takia vaan levottomammin. Lapset kun ei enää herättele öisin, niin sitten heräilen muuten vaan, kiva ? Aloinkin reilu 2kk sitten syömään säännöllisesti melatoniinia ja nukahtamisaika ja unenlaatu on parantunut huomattavasti ? pari viikkoa tosin meni ennen kuin vaikutusta huomasi, mutta voin kyllä suositella kaikkia herkempi unisia kokeilemaan ?

  Vastaa