siivoushullun tunnustuksia

DIY, koti & sisustus

Isosisko täällä, kiva kirjoitella jälleen teille. Tällä kertaa jaan kootut siivousvinkkini. Olen nuorempana siivonnut työkseni ja siltä ajalta on kertynyt hyviä kikkoja. Sen lisäksi myönnän, että olen perfektionisti ja olen aiheuttanut pahennusta kampaamalla maton hapsuja ojennukseen. Hehee. Mutta olen parantunut (Sara ei ole varmaan ihan samaa mieltä) ja nykyään suhtaudun siivoukseen maltillisemmin.

1. Sovi perheesi kanssa työnjaosta. Jakakaa jokaiselle perheenjäsenelle iän mukaan sopivat tehtävät. Aiemmin riitelin mieheni kanssa siitä milloin siivotaan ja kuka siivoaa mitäkin. Nyt tiedämme molempien hommat. Riitoja aiheutui myös siitä, että minä halusin siivota kunnolla viikonlopun aluksi ja mieheni halusi lykätä viikkosiivouksen sunnuntai-iltaan. Nyt olemme sopineet, että sunnuntai-iltaan mennessä jokainen on hoitanut omat hommansa.

2. Karsi tavaroitasi siten, että kaikella on paikkansa. Yritä pistää tavarat käytön jälkeen paikoilleen. Kerro myös muille missä mitäkin säilytetään, niin ettet ole ainoa joka tietää mihin tavarat kuuluvat. Viikkosiivoukseen kuluva aika lyhenee, kun siivousta ei tarvitse aloittaa sillä, että joutuu laittamaan ensin tavarat paikoilleen. Meillä on myös yksi lipasto, joka on omistettu kaikelle sille kamalle, jolle ei ole selkeää paikkaa. Suosittelen sekalipastoa.

3. Jos sinulla on lapsia tai kotieläimiä, laske siivouksen standardeja. Kaiken ei tarvitse olla viimeisen päälle puunattua. Anna muillekin vastuuta. He eivät välttämättä tee asioita juuri siten, kuin sinä haluaisit, mutta on parempi mitä tasaisemmin hommat jakautuvat. Jos kontrolloit, päästä irti. Kokeile.

4. Jaa hommat ajallisesti. Jatkuvia hommia: tiskikoneen tyhjennys ja täyttö, pyykinpesu, roskien lajittelu ja vieminen, tavaroiden vieminen paikalleen, sänkyjen petaus (itse olen luovuttanut). Viikkosiivoukseeni kuuluu: imurointi, vessojen pesu, suihkutilan pesu, keittiön kaapin ovien pyyhkiminen nihkeällä, ovenkahvojen ympäristön nihkeäpyyhintä, pölyjen pyyhkiminen, ja peilipintojen putsaus. Parin viikon välein lisäksi lattioiden pesu, lakanoiden vaihto ja lattialistojen pyyhkiminen. Pari kertaa vuodessa: ikkunoiden pesu, terassin + ulkokalusteiden pesu, saunan pesu sekä eteisen ja vaatehuoneen/vaatekaappien siivous.

5. Ja sitten vielä muutama käytännön vinkki. Käytän pintojen pyyhkimiseen mikrokuituliinaa, joka on kastettu ja puristettu nihkeäksi. Ei mitään aineita. Tällä pääsee tosi pitkälle. Teen itse siivoussuihkeeni, jota käytän esim. vessojen pesuun. Sekoitan suihkupulloon noin puoli desiä Tolua ja lisään noin litran vettä. Käytän eri värisiä mikrokuituliinoja eri tarkoituksiin. Biltemasta tai Claes Ohlsonilta saa hyviä ja edullisia.

Jutun kuvituksena kuvia perheeni uudesta kodista. Yksi kotimme parhaista puolista on ehdottomasti se, että Saran perhe asuu naapurissa. Välillä olen niin onnellinen tästä, että meinaan pakahtua.

Kuullaan,

xoxo

ps. Kuvituksena Siskon kodista kuvia.. Kävin sunnuntaina siivouksen päätteeksi naapurissa kuvailemassa 😀 Tämä postaus on mulle itselle super hyödyllinen, kun lopetettiin ainakin hetkellisesti siivouspalvelun käyttö ja näin ollen hoidetaan itse puunaukset. Ihanaa päivää sinne kaikille, tuosta harmaasta säästä huolimatta JA kiitos rakas sisko kun kirjoitit. <3Sara

<

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

7 kommenttia

 1. Katja 19.02.2019

  Ihana sisko- postaus! Ja upea koti hänelläkin!

  Vastaa
 2. Ansku 19.02.2019

  kyllä isosisko tietää 🙂

  Vastaa
 3. p 19.02.2019

  Ihana postaus!!!

  Vastaa
 4. Kaisu 19.02.2019

  Olipa kiva postaus 🙂 Mulla tämä homma menee niin, että mitä enemmän mulle tulee ikää niin sitä enemmän ja tarkemmin siivoan 🙂

  Vastaa
 5. Nea 19.02.2019

  Ihana postaus! Itsekkin jaan siivousvuorot mun perheenjäsenien kanssa. Ollaan sovittu että kummatkin siivoaa omat huoneensa ja sit muut huoneet on yhteistyöllä. Kaikki muut kotiaskareet tehdään yhdessä.

  Vastaa
 6. Eve 21.02.2019

  Äitini sanoi minulle nuorempana että ”tee joka päivä jotakin”, sillä pääsee mielestäni jo pitkälle. Itse teen joka päivä tietyt perusjutut eli järjestän tavarat paikoilleen, huolehdin keittiön ja khh:neen yleis-siisteydestä, petaan pedit, vien roskat, viikkaan pyykit oikeille paikoille, pesen pyykkiä yms…pienet askareet. Isommin siivoan tasaisen väliajoin vapaiden puitteissa, lattiatkin pesen melko usein lapsiperheessä kun elellään. Voin sanoa että on huomattavasti helpompi pitää koti järjestyksessä kun tasasesti tekee hommia sen eteen. Kerran vuodessa siivoan kaikki kaapit ja laatikot. Pyrin pistään tavaraa kiertoon ympäri vuoden niin ei kerry turhaa roinaa riesaksi. Kaikki kaapit pidän ojennuksessa ja saankin aina ihmetystä kuinka kaikki on niin nätisti järjestelty paikoilleen. Tuo on ehkä luonne kysymys mutta olen organisoiva / järjestelmällinen ja viihdyn kun kaikki ei ole leväällään.

  Vastaa
 7. Niina 22.02.2019

  Moikka! Upea asunto myös siskollasi 🙂 Voisinkohan tiedustella, mistä nuo heidän ihanat keittiön pöydät on hankittu?

  Vastaa