unikoulu

baby, lapset

Moi <3 Kirjoitin edellisessä postauksessa siitä, että tulevana syksynä meillä on Melinan unikoulu edessä. Meinataan toteuttaa se samaan tapaan kuin aikoinaan Matildan ja Mimosan kohdalla. Täytyy heti alkuun korostaa, että en ole asiantuntija ja kokemusta on vain omien lasten nukkumisesta. Sain kuitenkin niin monta viestiä teiltä, että päätin avata tarkemmin miten me ollaan nukkuminen järjestetty. 🙂

Meillä on aina nukuttu hyvin ja ollaan nähty sen eteen vaivaa. Koen, että hyvät yöunet on meille iso voimavara. Levänneenä ollaan parempia vanhempia ja uskon, että unen lahja on lapselle suuri.

 1. Rutiinit. Meidän arki on liikkuvaa ja muuttuvaa, mutta pyritään siihen että tietyt rutiinit pysyy. Illalla toistetaan samat tutut asiat ja mennään suht samaan aikaan nukkumaan. Meillä menee ehkä noin 80% illoista saman kaavan mukaan ja sitten 20% on niitä, kun ollaan jossain kylässä, reissussa tms.. ja silloin saatetaan valvoa myöhempään. Uskon, että rutiinit auttavat lapsia ja etenkin pientä vauvaa nukahtamaan paremmin. Illalla käydään pesulla, vaihdetaan yöpuku, lorutellaan rauhallisesti ja viedään omaan sänkyyn. Meillä lapset ovat siirtyneet ekojen kuukausien jälkeen kokonaan omaan sänkyyn ja huoneeseen.
 2. Itse nukahtaminen. Meidän vauvat ovat oppineet nukahtamaan suht hyvin itsekseen. Melina tosin tarvitsi alkuun apua nukahtamiseen. Nykyään laitan Melinan hereillä sänkyyn (myös päikkäreille/tietty välillä nukkuu vaunuissa) ja hän ähisee siellä itsensä uneen. Joskus käyn laittamassa tutin takaisin ja kääntämässä hänet, kun taas joskus hän jää ekasta kerrasta. Minkäänlaista nukuttamisoperaatiota ei olla kenenkään lasten kohdalla tehty.
 3. Lapsen toinen vanhempi suorittaa ensimmäiset yöt. Mikko on ottanut/ottaa päävastuun unikoulusta siihen saakka, että nukkuminen onnistuu. Tämä siitä syystä, että olen imettänyt vauvaa öisin ja uskon, että hän aistii/haistaa maidon jne. Oon myös itse ollut 6kk ikäisen vauvan äitinä melko väsynyt ja motivaatio unikoulun pitämiseen ei ole suurin. Enemmän yöllä tulee se fiilis, että: ”ihan sama, kunhan vaan nukutaan” :D. Oon meistä myös paljon herkempi ja itken vauvan mukana ensimmäisenä yönä.
 4. Ei enää maitoa yöllä. Sitten kun vauva saa tarpeeksi ravintoa päivällä, niin hän ei enää tarvitse yömaitoa. Me ollaan jätetty maidot pois ensin 24-05 väliseltä ajalta. Pikkuhiljaa maidot jää kokonaan pois 20.00-06.00, kun vauva oppii nukkumaan.
 5. Pistäytymiseen perustuva unikoulu. Tämä tapa toimii meille parhaiten. Merkataan yöllä ylös, että monelta heräämiset ovat olleet ja kuinka kauan itkua on riittänyt. Usein yöllä kaikki tuntuu 1000 kertaa pahemmalta. Monesti oon aamulla sitä mieltä, että meillä on herätty kerran tunnissa ja sitten todellisuus on ihan muuta. 😀 Kannattaa siis pitää kirjaa! Sen avulla myös huomaa kuinka nopeasti nukkuminen pienellä kehittyy <3 Pistäytymiseen perustuva unikoulu on toiminut meillä parhaiten 6kk iässä ja ollaan saatu pysyvyiä tuloksia  jo 2-4yön jälkeen.
 6. Pysytään suunnitelmassa. Uskon, että usein vanhemmat osaavat itse parhaiten arvioida koska lapselle on hyvä tehdä unikoulu. Toisilla se menee itsestään ja toisilla nukkuminen opitaan pidemmän tien kautta. Uskon, että asiaan sitoutumisella pääsee jo pitkälle. Samalla tulee muistaa, että tilannetta kannattaa aktiivisesti arvioida ja seurata.. Ei kannata pusertaa väkisin.
 7. Vaiheet tulee ja menee. Tottakai meillä on ja on ollut vaikka minkälaisia vaiheita lasten kanssa. Välillä noustaan sängystä pois monta iltaa putkeen ja välillä nähdään painajaista. Jos vauva tulee kipeäksi, niin yöruokinta otetaan takaisin ja sitten pitää taas harjoitella takaisin normimenoon. Lasten kanssa täytyy vaan muistaa, että vaiheita tulee ja menee.. Ei ole yhtä samaa kaavaa joka toimisi aina. Silti koen, että omalla toiminnalla pystyy helpottamaan tilanteita.

Täältä löydät lisää infoa: 

Unihiekkaa etsimässä -kirja / Iso suositus. Niin hyvä kirja! Löytyy myös esim. Bookbeatista. 😉

0-4 kk vauvan uni / Uniliitto

5-12kk vauvan uni / Uniliitto

Kotiunikoulut / MLL / Meillä siis käytössä ollut tuo ”pistäytymiseen perustuva unikoulu”

Vielä lopussa haluan korostaa, että kukin perhe tavallaan.. Se mikä sopii meille ei välttämättä sovi toiselle ja toisin päin. 🙂 Eikä nämä asiat mene paremmuus järjestyksessä. Toivottavasti saitte tästä postauksesta jotain vinkkiä tai ehkä jokin asia jäi mietityttämään? <3 Kommentoi vapaasti alle! Vastaan kaikkiin viesteihin. Ihanaa päivää! <3Sara

*postauksen kuvat ovat vanhoja.. enää Melinaa ei voisi jättää sohvalle köllimään ilman valvontaa.. sen verran riittää virtaa ja pieni on lähtenyt ryömimään. 😀 <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

15 kommenttia

 1. Nadja 13.08.2020

  Mitä te syötättemelinalle iltaisin, että ei syö yöllä. Meillä siis 2vk nuorempi poika kuin melina. Ihana lukea sun juttuja

  Vastaa
  • Sara Parikka 13.08.2020

   Sitten kun Melina ei enää saa yömaitoa, niin hän syö iltapuurot ja päivällä moneen otteeseen kiinteitä + imetykset päälle. 🙂 Hän on siis vasta 4kk ja postaus ennakoi tulevaa 😉
   Hei onpa kiva kuulla! <3

   Vastaa
 2. alinda 13.08.2020

  Kiva postaus! Meilläkin tällä hetkellä unikoulu olisi ajankohtainen. Jäi mietityttämään miten tuo pistäytymiseen perustuva unikoulu on teillä käytännössä sujunut? Onko teidän vauvat olleet ihan rauhassa ja hiljaa huoneessaan kun lähdette pois? Kun alkaa itkemään ja menette takaisin niin rauhoittuuko heti vai otatteko syliin? Kuinka pitkän ajan annatte itkeä ennen kuin menette takaisin?
  Meillä tällä hetkellä vauva huutaa aivan hirveästi jos poistuu huoneesta. Vauva nousee pinnoja vasten seisomaan ja jos yrittää laittaa makaamaan niin hermostuu entistä enemmän ja rauhoittuu vasta sylissä. Usein sitten ollaankin nukutettu syliin ja siirretty sänkyyn joko puoliunessa tai kokonaan nukahtaneena.

  Vastaa
  • Sara Parikka 13.08.2020

   Kiva kuulla 🙂
   Yleensä se yöunille nukahtaminen sujuu rauhassa.. kun sen ovat oppineet jo aiemmin.. mutta sitten kun heräävät ja ei enää saakkaa maitoa, niin alkaa itku. Tähän on eri tapoja toimia, mutta me ei olla otettu syliin (ellei huuto muutu todella pahaksi). Kannattaa googlettaa aiheesta! Löytyy paljon tietoa ja myös eri minuuttimääriä joilla voi kokeilla pistäytymistä. 🙂

   Vastaa
  • Anniina 01.12.2020

   Täällä aloitetaan tänään illalla pistäytymisunikoulu (vauva 6kk 2vkoa). Tähän asti yritetty tassutusmenetelmällä, joka tuntuu vain aktivoiva pientä. Jännittävää, mutta ihana lukea onnistumisia! Jospa meilläkin pian nukutaan. ?

   Vastaa
   • Sara Parikka 01.12.2020

    hei mieletöntä! Nyt vaan tsemppiä hurjasti ja ei kannata lannistua 🙂 Meillä nappas kolmantena yönä jo tosi hyvin! Voimia sinne <3

    Vastaa
 3. Ninni 13.08.2020

  Ihanaa että teillä on unikoulut onnistuneet hyvin ja olette saaneet levättyä! Meidän esikoinen oli aina todella huono nukkuja. Teimme unikoulua monet kerrat ja yritimme kaikkea, haimme apua ammattilaisilta etc. mutta silti hänelle nukkuminen oli vaikeaa ja samalla tietysti meille vanhemmille rankkaa ja väsyttävää. Hän oppi nukkumaan täysiä öitä vasta 3 vuotiaana. Silloin sitä mietti mitä itse tekee väärin ja mieli oli maassa. Nyt toisen lapsen kohdalla on ollut niin paljon helpompaa, hän on paljon parempi nukkuja ja unikoulu toimi helpommin! Nyt ymmärrän myös, että lapsen temperamentilla on suuri vaikutus myös siihen, miten hän nukkuu. Tsemppiä teille unikouluun ja ihanaa syksyn alkua!! 🙂

  Vastaa
  • Sara Parikka 13.08.2020

   toi on kyllä niin totta.. Temperamentti vaikuttaa varmasti asiaan. <3 Aika hienoa, että kuitenkin haitte apua ja kokeilitte eri vaihtoehtoja. 🙂 Kiitos paljon tsempeistä <3 veikkaan, että niitä tarvitaan koska tämä nuorimmainen on osoittanut erityistä sisukkuutta. ;D Kivoja kesäpäiviä sinne!

   Vastaa
 4. Mira 14.08.2020

  Tosi hyvä teksti ? ihanasti muistat korostaa just tota, että kaikilla on omat juttunsa, ett mikä toimii jollain ei välttämättä toimi toisella ?

  Vastaa
  • Sara Parikka 14.08.2020

   kiva kuulla <3 toi on mulle kyllä tärkeä pointti ja arvo.. Koska koen, että kaikki perheet tarvii enemmän tukea siinä, että uskaltavat tehdä asiat juuri omalla tavalla ja heille sopivasti. Ainakin itse sorrun usein miettimään, että miten "pitäisi" tehdä oppikirjan mukaan ja samalla tiedän että meillä toimii joku toinen tapa. 😀

   Vastaa
 5. Tiima 16.08.2020

  Mun lapset ei oo ikinä tarvinnut unikoulua

  Vastaa
  • Sara Parikka 16.08.2020

   okei 🙂

   Vastaa
 6. Hanna 23.08.2020

  Miten olette saaneet vauvan opetettua nukahtamaan itsekseen? 🙂 ja siis miten on nukkunut jo ennen varsinaista unikoulua?

  Vastaa
 7. Ssin 27.08.2020

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta! <3
  Milloin te aloitatte kiinteät ja iltapuurot ym.?

  Vastaa
  • Sara Parikka 27.08.2020

   Kiitos <3 ollaan aloitettu maistelu nyt 4kk. Iltapuurojen maistelu starttaa nyt 5kk. 🙂

   Vastaa