kysy työhön liittyen – minä vastaan

decoration, design, hirstitalo, koti & sisustus, kuulumiset, me, podcast, pohdintaa, työelämä

Moikka! Kiitos aivan ihanista kysymyksistä. Vastaan alla jokaiseen <3. Näiden avulla tuli mietittyä uraa ja pysähdyttyä aiheen äärelle. Luin Mikolle teiltä tulleita kysymyksiä ja pohdittiin yhdessä kuinka ihania lukijoita täällä onkaan. Oon kyllä valtavan onnekas, kun viestikentät ei täyty koskaan asiattomuuksista. Kiitos. <3 Olisi ihana kuulla, jos tämä postaus herättää ajatuksia tai lisäkysymyksiä. Vastailen kommenttikentässä! 🙂 Kivaa uutta alkavaa viikkoa! <3Sara

Mimmoiset työpäivät sinulla on ja mimmoisia töitä teet? 

Teen aika laajasti erilaisia töitä media-alalla. Työhöni kuuluu sosiaalisen median kanavat ja niiden sisällöntuotto. IG, blogi ja podcast. Teen näihin kanaviin myös mainoksia, joten kaikki niihin liittyvä työllistää myös paljon. Olen jo parin vuoden ajan tehnyt tiiviimmin töitä tiettyjen yritysten kanssa, eli sitoudun tarkkaan harkittuihin kokonaisuuksiin. Lisäksi teen töitä ääninäyttelijänä ja juontajana. Mun työpäivät vaihtelee todella paljon ja teen tällä hetkellä melkeinpä joka päivä jotain töihin liittyvää. Toisina päivinä työpäivät venyy ja toiset päivistä on kevyitä, kuten tämä sunnuntai kun näpyttelen tätä blogipostausta. 🙂 Tietysti lapset rytmittää mukavasti arkea, etenkin nyt kun Melina on myös päiväkodissa. Pyrin tekemään suurimman määrän töistä ma-ke akselilla ja sitten torstaina ja perjantaina säädetään Mikon kanssa sen mukaan kumpi pystyy pitämään vapaata. Ensi viikon torstaina meillä molemmilla on töitä, joten mä yritän saada Melinan päikkäreille ennen palaveria. 😀 Välillä yrittäjän arki on aikamoista säätöä, mutta sitten samalla taas ihanaa kun voidaan koko jengillä pitää vapaapäiviä. 🙂

Saatko kaikki vaatteet sponsori lahjoina?

En saa kaikkia vaatteita sponsseina. 🙂 Yhteistöitä rakentaessa saan valita usein omia suosikkeja (kuten Röhnisch ja Nanso) ja tietty ne tulevat isosti käyttöön. Pr-lahjana en juurikaan saa/ota vastaan vaatteita. Mulla ei oo vaatehuonetta tms isompaa tilaa vaatteille, joten pyrin pitämään vaatteiden määrän kohtuullisena. 🙂

Minkälaisia tulevaisuuden työnäkymiä sulla on? Mitä haluaisit tehdä esim. 5 tai 10 vuoden päästä? ? Onko uusi kirja suunnitteilla?

Apua. Mitä vastaan? 😀 En yhtään tiedä. Tää mun nykyinen ammatti ei ollut olemassa vielä 10 vuotta sitten, joten mahdoton ennustaa mihin urani kehittyy. Toivon, että saisin työllistää itseni yrittäjänä ja tehdä monipuolisesti töitä. Veikkaan myös, että töiden painotus siirtyy tulevaisuudessa kaupallisista yhteistöistä muualle. Uskon todella vahvasti siihen, että siistejä juttuja tulee ja en siksi edes sen kummemmin mieti tulevaisuutta kovinkaan pitkälle.

Tällä hetkellä toivon enemmän töitä ruuan parissa ja haaveilen omasta reseptikirjasta. Haluaisin sellaisen kirjan josta löytyy kootusti helpot&maistuvimmat reseptit, sekä idikset leipomisia, yllätysvieraita jne varten. Mitään konkreettista en ole tehnyt asian eteen ja saapi nähdä jääkö tämä sellaiseksi jonka toteutan vain omalle keittiön hyllylle. 🙂

Miten helpoiten voisi aloittaa kaupallinen yhteistyö?

Todella vaikea kysymys. Helppoa se ei ole. :/ Vaatii itseasiassa paljon töitä. Oikean kumppanuuden löytäminen on kaikkein tärkeintä ja se, että tekee sisältöä vain kuten itsestä tuntuu hyvältä. Kaupalliset yhteistyöt, ”ilmaiset tuotteet” (=verot pitää maksaa) tai rahapalkkiot eivät tule itsestään.. Yritykset ei maksa sisällöstä tuosta vaan tai ylipäätään aloita yhteistyötä. Allalla aletaan olemaan jatkuvasti enemmän ja enemmän perillä siitä miten sosiaalinen media toimii ja millaisia mahdollisuuksia se antaa. Ala toimii jo isoissa määrin todella ammattimaisesti, jos vertaan vaikka viiden vuoden takaiseen.

Kiinnostaisi tietää enemmän podcastista. Saatteko palkkaa sen tekemisestä vai muodostuvatko tulot vain kaupallisista yhteistöistä? Entä joudutteko itse maksamaan äänityksistä studiossa?

Podcastin tekeminen on yllättävän kallista. Ei olla koskaan jouduttu maksamaan tekemisestä, mutta ollaan tehty jaksoja ilman palkkiota. Mun podcast-palkkio muodustuu tällä hetkellä oikeastaan pelkästään kaupallisista yhteistöistä. Meillä ei ole ikinä ollut podissa toisten lukemia mainoksia vaan ollaan tehty mainokset itse. Tämä tietty vaatii myös oman työnsä, kun tulee perehtyä aiheeseen ja ylipäätään kokea, että voi mainostaa kyseistä brändiä. 🙂 Tämä vastaus koski siis Papupata podia. 🙂

Kulisseissa on taas Cmoren tilaama podcast, josta saan kiinteän palkan. Projekti on ollut todella ihana, haastava ja innostava. Toivoin pitkään, että pääsisin tekemään tämänkaltaista podcastia, joten olen ihan superinnoissani tästä. Kulisseissa toinen kausi alkaa pian ja meillä on siinä ihan kreisin hyvät vieraat! <3 Vinkkaan täällä heti, kun kauden ensimmäinen jakso ilmestyy!

Millaisista asioista työpäiväsi muodostuu? Mikä osuus/osio yrittäjyydessä on vaikeinta tai epämieluisinta?

Vietän paljon aikaa koneella, mailien parissa ja palavereissa. Loput ajasta suunnittelen, kuvaan ja editoin. Oon monesti nauranut, että tässä duunissa pääsee kyllä tekemään hommia laidasta laitaan. Telkkaritöissä jokaiselle työlle on oma tekijä, kuten maskeeraaja, lavastaja, rekvisitööri, kuvaaja, ohjaaja, leikkaaja jne jne. Mun työssä teen kaiken itse. 😀 Se on ehdottomasti myös yksi parhaista asioista! Mutta samalla se on yksi mun suurimpia kehityskohtia, koska ajoittain tarvisin enemmän palkattua apua. Tietty Mikko jeesaa aina kun pystyy, mutta silti pitäisi osata ulkoistaa enemmän. Kotona tapahtuvien töiden lisäksi on kuvaus- ja äänityspäivät studiolla tai milloin missäkin. Työpäivät ihmisten kanssa ja erilaisissa lokaatioissa piristää viikkoa todella paljon!

Välillä itse yrittäjyys on juuri sitä vaikeinta ja haastavinta. Ehkä epämieluisinta on selvittää veroasioita (tästä syystä olen palkannut ammattilaiset hoitamaan nämä asiat) tai ne tilanteen joissa joudun pitämään omia puolia. Oon aika tarkka asioiden suhteen, joten jos joku ei mene kuten on sovittu avaan suuni. Onneksi näitä tilanteita on todella harvoin ja vuosien aikana olen myös harjaantunut siinä miten asiat kannattaa hoitaa.

Teetkö tällä hetkellä unelmiesi työtä/töitä, vai onko jotain ihan muuta suunnitelmissa joskus sitten myöhemmin? Mikä on työssäsi/töissäsi haastavinta? Entä parasta?

Kyllä mä teen tällä hetkellä aivan unelmaduunia.<3 Pystyn päättämään pitkälti aikatauluistani, saan pitää vapaapäiviä lasten kanssa ja nautin yrittäjän vapaudesta. Haastavina puolina tulee mieleen se, että yrittäjänä työt on mukana k o k o a j a n  ja töiden sekä vapaa-ajan rajaaminen on haastavaa. Monet työasiat kilahtaa WhatsAppiin oli kyse sitten illasta tai viikonlopusta. Tietty myös erilaiset projektit haastaa ja olen melkeinpä vuosittain todella jännittävissä tilanteissa.

Parasta on se, että vastaan kaikesta loppupeleissä itse. Mä päätän ja mulla on tällä hetkellä todella hyvä tilanne sen suhteen, että saan aidosti valita mitä duuneja teen. Ymmärrän, että tilanne saattaa joskus muuttua.

Oletko joskus kokenut vähättelyä jossakin työasiassa, esimerkiksi ikäsi tai sukupuolesi vuoksi?

Varmasti joo.. mutta en sillä tavalla, että kantaisin sitä mielessäni tai mukana. Ei ole jäänyt mitään yksittäistä mieleen. Ehkä enemmänkin se, että teen töitä sosiaalisen median parissa on monille punainen vaate ja työhön liittyy todella paljon ennakkoluuloja sekä vääriä uskomuksia. Oon kuitenkin nuoresta saakka tottunut keskittymään omaan juttuun ja pyrin olla välittämättä muiden ajatuksista.

Onko äitiys muuttanut suhdettasi työntekoon? Huomaatko eroa päivätyö vs. yrittäjyys? 

Äitiys on parasta mitä työminällä voi olla. Se pakottaa mut höllentämään ja rajaamaan töitä. Oon aika kunnianhimoinen ja kova tekemään töitä, joten ilman lapsia se voisi hyvin mennä yli. Äitiys myös raamittaa haaveita ja muistuttaa siitä mikä on aidosti tärkeintä. <3

Rehellisesti sanottuna en ole koskaan ollut päivätöissä. Tein töitä lastenhoitajana ja kaupan kassana kun olin lukiossa, kunnes lukion toisella luokalla aloitin näyttelemään Salkkareissa. Siellä vierähti kymmenen vuotta, jonka jälkeen siirryin päätoimiseksi yrittäjäksi. Näin ollen en osaa tehdä vertausta. Oon miettinyt, että yrittäjillä työt kulkee mukana koko ajan..mutta toisaalta tuntuu, että aika monet alat toimii nykyään joustavasti ja ihmiset tekee töitä iltaisin/viikonloppuisin. Ihan jos miettii opettajien Wilmaa tms, niin usein viestit kilahtaa sinne virka-ajan ulkopuolella.. Eli en usko, että vain yrittäjillä työt valuu vapaa-ajalle.

Onko ikinä hankaluuksia keskittyä työntekoon/lasten kanssa olemiseen vai osaatko olla hetkessä?

Tämän asian kanssa oon paininut aika paljonkin. Ajoittain jos töitä on paljon tai jotain jännää meneillään, niin huomaan että kotona on vaikeampi keskittyä ja saada ajatuksia pois töistä. Olen kyllä parantanut asiassa vuosien varrella ja keksinyt erilaisia keinoja ”nollaamisen” turvaamiseksi. Lasten kanssa ollessa saatan tehdä päikkäri-aikaan töitä tai joskus pyytää heitä odottamaan hetken, jos on jotain akuuttia päällä.

Monesti yritän tehdä työt mahdollisimman nopeasti, jotta voin maksimoida ajan lasten kanssa. Tästä pyrin pääsemään hieman eroon, koska se vaikuttaa työn mielekkyyteen. Asiaan on auttanut eniten selkeät työajat (=lapset hoidossa/koulussa), vaikka yrittäjänä nekin on aika epäselvät ajoittain.. Haha.  Mutta siis vielä suora vastaus, on välillä hankaluuksia. 😀 <3 Onko kellään muulla tämän asian kanssa vaikeuksia?

Miten rentoudut työpäivän aikana, millaisia taukoja pidät? 

Ihan super tärkeä ja hyvä kysymys. Usein tulee paahdettua tukka putkella ne tunnit kun lapset ovat hoidossa. Toisaalta mun työhön kuuluu todella paljon myös kevyitä asioita, kuten stailaiusta, asioiden hoitoa ja palavereja joissa suunnitellaan inspiroivia asioita jne. Eli ehkä sinänsä en koe, että työpäivien aikana kaipaisin niinkään lepoa. Tärkein mun kohdalla taitaa olla se työpäivien jälkeinen nollaus.

Oon huomannut, että aamupäivä on mulle tällä hetkellä paras aika harrastaa liikuntaa ja pyrin pari kertaa viikossa käymään lenkillä ennen lounasta. Se on ihanasti piristänyt työpäivää ja antanut energiaa iltapäivään.

Millaisista hetkistä saat työssäsi eniten iloa?

Keskusteluista seuraajien kanssa. <3 Vertaistuesta, onnistuneesta kamppiksesta, siitä kun olen ylittänyt itseni. Yrittäjyydestä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

28 kommenttia

 1. Vilma 30.01.2022

  Tosi mielenkiintoista lukea niin erilaisesta työstä kuin mihin itse valmistuu! Onneks jokainen on hyvä jossain ja tosta sun asenteesta haluisin ottaa mallia? Iik innostuin muuten tosta reseptikirjasta! Mä veikkaan et tolle vois olla paljonkin kysyntää, mä ainakin ostaisin…? Mukana vois olla sellasia vinkkejä vähän epävarmemmalle kokkailijalle?‍♀️?

  Vastaa
  • Sara Parikka 31.01.2022

   Mustaki on aina tosi mielenkiintoista kuulla toisten työstä, koska usein omat mielikuvat ei välttämättä vastaa todellaista arkea. 🙂 Hei ihana kuulla, että ajattelet noin <3 kiitos!! Ja siis mähän nimenomaan rakastan semmosia matalan kynnyksen kokkailuja ja ei mitään liian vaikeaa + monimutkaista. 🙂 Pitää kehitellä lisää tätä idistä! 🙂

   Vastaa
 2. Jonna 31.01.2022

  Mä niin toivoisin, että kirjoittaisit vielä joskus reseptikirjan! ? oon kokeillut varmaan lähes kaikki sun blogissa tai ig:ssa julkaisemat reseptit ja tosi moni niistä on jäänyt meillä pysyvästi käyttöön. Tykkään erityisesti siitä, että sun reseptit on usein tällaisille ”tavallisille” kokkaajille/leipojille helposti lähestyttäviä, että niitä on kiva lähteä kokeilemaan ?

  Vastaa
  • Sara Parikka 31.01.2022

   eikä, ihana kuulla <3 KIIIITOS 🙂 Mä just koen itse olevani tosi tavis kokkaaja ja rakastan semmosia aidosti helppoja ja toimivia reseptejä. Pitääpä nyt uskaltaa edetä asian kanssa!

   Vastaa
 3. Kata 31.01.2022

  Tosi kiva postaus ja ihaninta oli kuulla se, että tää duuni on oikeesti sitä mitä rakastat tehä <3 en usko että kaikki tulee aina helposti ja kivasti ja varmasti sun työssä on myös omat haasteensa, mutta mä ainakin rakastan seurata sun tekemistä eri kanavassa joten ihanaa että myös tykkäät tehdä tätä <3 just eilen eksyin sun tiktokiin ihan sattumalta ja seurantaan meni sekin kanava, jotenki ihan super hyvänmielen sisältöä ? ihanaa viikkoa!

  Vastaa
  • Sara Parikka 31.01.2022

   <3<3 ihanasti sanottu!
   Kiitos :) tulipa hyvä mieli tästä viestistä!

   Vastaa
 4. Mummu pohjoisesta 31.01.2022

  Olipa kiva taas lukea mitä olit kirjoittanut. Tsemppiä ja ihanaa kevään alkua

  Vastaa
  • Sara Parikka 31.01.2022

   hei ihana kuulla 🙂 Kiitos samoin sinne <33

   Vastaa
 5. Ms 31.01.2022

  Aiotko koskaan palata takaisin näyttelijäksi edes osittain?
  Olis kiva jos joku kerta voisit tehdä jonkin koosteen sun arkipäivästä, sun työ on niin monipuolista että kiinnostais tietää siitä vielä lisää että miten ne päivät tarkemmin koostuu. ?

  Vastaa
  • Sara Parikka 01.02.2022

   Olis ihana tehdä töitä myös näyttelijänä, mutta tällä hetkellä en aktiivisesti hae rooleja. 🙂 Hei joo, pitääpäs tehdä joku kerta, kiva kun kysyit <33

   Vastaa
 6. kaisu 31.01.2022

  Samaa mieltä muiden kommentoijien kanssa, että sun reseptikirja kuulostaisi tosi hyvältä, ja just sellaiselta mitä tulisi oikeasti käytettyä omassa arjessa <3

  Vastaa
  • Sara Parikka 01.02.2022

   oikeesti! Aivan ihana kuulla 🙂 <3

   Vastaa
 7. Tuumailija 31.01.2022

  Tuo alimmainen kuva on oikein hyvän mielen kuva, ihan mahtava!

  Vastaa
  • Sara Parikka 01.02.2022

   kiitos :))

   Vastaa
 8. Hippu 02.02.2022

  Ootko ajatellut et voisit joskus mahdollisesti palata takaisin Salkkareihin? Vai onko sun Salkkari-ura lopullisesti takana? Olit mun lemppari näyttelijä, edelleen tuntuu oudolta kun sä et ole enää mukana sarjassa. Peppi toi jotenkin niin paljon positiivisuutta Pihlajakadun elämään?

  Vastaa
  • Sara Parikka 02.02.2022

   Hmm.. en ajattele että ”en koskaan voisi palata”. Sain olla siellä niin kauan (alkaen 2007) että matkassa on valtava määrä ihania muistoja. Samalla en usko, että lähivuosina mua tullaan näkemään Salkkareissa. Ihana kuulla, että tykkäsit Pepistä <3 Niin mäkin! Sinänsä ihana ajatella, että tuttu rooli on siellä odottamassa, jos joskus elämä vie takaisin Salkkareihin.. vielä pakko mainita, että mahdollinen paluu ei ole pelkästään minusta kiinni vaan tietty myös käsikirjottajista ja tuottajista jne. 🙂 Mutta saapi nähdä 🙂 <3

   Vastaa
   • Hippu 03.02.2022

    Jatkokysymyksenä tohon aiempaan kommenttiini, jos Salkkareiden tuotanto pyytäisi sua vaikka tänä vuonna takaisin sarjaan, ottaisitko paikan vastaan vai kieltäytyisitkö?

    Vastaa
    • Sara Parikka 04.02.2022

     Aika paha kyssäri 😀

     Vastaa
 9. Sara 02.02.2022

  Onko sulla joku ammattitutkinto lukion jälkeen? ☺️

  Vastaa
  • Sara Parikka 02.02.2022

   Oon opiskellut yksityisessä koulussa sisustussuunnittelijaksi. 🙂 mutta ei oo ammattitutkintoa enkä ole hakenut kouluihin. Joitain Helsingin yliopiston avoimia opintoja oon tehnyt 🙂

   Vastaa
 10. Amanda 03.02.2022

  Jatkuuko Papupata nyt keväällä? 🙂

  Vastaa
  • Sara Parikka 04.02.2022

   joo jatkuu, jeeeee 🙂

   Vastaa
 11. Tiina 04.02.2022

  Moikka! Nyt kun sun työstä on puhe, niin pakko tulla kiittämään näistä hyvän mielen sisällöistä! ❤ Usein sun kommenttikentässä kehutaan, kuinka ihanalta tyypiltä vaikutat ja se on varmasti totta, mutta ajattelisin, että olet myös tosi taitava työssäsi. Varmastikaan kaikki päivät ei ole pelkkää linnunlaulua sinunkaan lapsi-/yrittäjäarjessasi, mutta osaat luoda kanaviisi aidosti positiivista ja inspiroivaa sisältöä ja olemaan samalla rehellinen ja samaistuttava. Koskaan myönteisyytesi ei tunnu päälleliimatulta. Lasten kanssa työskentelevänä psykologina arvostan myös, miten hienotunteisesti ja kunnioittavasti lapset näkyvät blogissasi. Oot huippuammattilainen ?? Ihanaa lopputalvea koko perheelle! ?

  Vastaa
  • Sara Parikka 04.02.2022

   voi että <3 herkistyin.. et osaakkaan arvata kuinka paljon kirjoituksesi merkitsee. <3 K I I T O S tuhannesti!!

   Vastaa
 12. PETRAMARIA 05.02.2022

  Reseptikirja olis niin paras!! <3 Sulla on tosi hyviä reseptejä blogissa ja ign puolella! Ja sellasia ns. tavallisia mitä tulis varmasti tehtyä. Kun monet reseptikirjat ei anna sitä inspiraatiota edes kokeilla monimutkaisuuden tms. takia.
  Uskon vahvasti, että sun reseptikirja olis vastakohta näille. 🙂

  Vastaa
  • Sara Parikka 06.02.2022

   hei ihana kuulla, et siellä olis kiinnostusta reseptikirjalle :)) <3 mulla ihan sama fiilis monien ruokakirjojen suhteen!
   Kiitos paljon viestistä ja tsempistä <3

   Vastaa
 13. Eija 01.01.2023

  Hei mistä ostit ihanan samettinen turkoosin värisen pitkän talvitakin mis hopeiset napit edessä

  Vastaa
  • Sara Parikka 02.01.2023

   se on nakd merkkinen ja monta vuotta vanha 🙂

   Vastaa