meille paras koti

decoration, design, DIY, hirstitalo, koti & sisustus, kuulumiset, me, pohdintaa, raksa

Moi <3 Huomaan, että tämä ystävänpäivän aika saa tunteet pintaan. Kaksi vuotta sitten elettiin jänniä aikoja. Olin viimeisillään raskaana ja muutto oli käsillä. Koko rakennusprojekti huipentui muuttoon 14.02.2020. Onneksi muutto tapahtui ajallaan ja ehdittiin asettua ennen vauvaa (ja ennen koronaa). Muistelen rakennusaikaa lämmöllä ja samalla mieleen muistuu myös vaikeudet ja haasteet. Huomaan kuitenkin, että aika tekee tehtävänsä ja ollaan aikalailla palauduttu pitkästä rakennusvuodesta. Rakennuttaminen (vaikka meillä oli avaimet käteen palvelu) on yllättävän iso kokonaisuus, jonka raskauden hahmottaa vasta jälkikäteen. Toki voin puhua vain omasta puolesta, mutta uskon että jokaisella raksalla on omat haasteet. Täytyy kuitenkin todeta, että ainakin meidän tapauksessa (ja uskon, että samaa mieltä on valtaosa rakentajista/rakennuttajista) kiitos todella seisoo lopussa ja kyllä siitä omasta kodista osaa myös sitten nauttia. <3

Tämä koti tuntuu enemmän kodilta kuin mikään aiemmista. Kasaan alle ajatuksia siitä miksi juuri tämä on meille paras koti.

Alue & naapurit / Ollaan asuttu alueella jo pidempään, joten tiedettiin tarkkaan millainen paikka tämä on ennen tontin ostoa. Naapurusto ja monet kanssarakentajat olivat entuudestaan tuttuja. Pihapiirissämme asuu valtavasti lapsiperheitä ja arki-iltoina meidän pihalta saattaa löytyä kymmenkunta lasta. Oon valtavan onnellinen meidän lasten puolesta, kun heillä on niin laaja ystäväpiiri ja että naapuruston lasten kesken on tapana mennä ovelta hakemaan. Täällä on juuri kivan yhteisöllistä! Alue mahdollistaa lasten itsenäisen liikkumisen mitä enemmän he kasvaa. Täältä on kätevät ja nopeat yhteydet keskustaan+ostoskeskuksiin, mutta samalla ollaan kivasti pk-seudun perukoilla.

Hirsitalo / Ollaan oltu tosi tyytyväisiä siihen, että valittiin rakennusmateriaaliksi hirsi. Talossa on ihana puun tuoksu ja etenkin pidempään pois ollessa huomaa eron. Mikolla on täällä asuessa vähentynyt kaikki allergiset oireet (esim vuotava nenä ja tukkoisuus), mutta voihan siihen tietty vaikuttaa muutkin asiat. Jos rakennamme joskus uudemman kerran, niin oon aika sata varma että satsataan hirteen.

Toiminnallisuus / Tämä koti on meidän kuudes yhteinen, joten tiedettiin aika tarkkaan mitä toimintoja kaipaamme. Yksi tärkeimmistä oli se, että vessat on erillään pesutiloista. Ollaan tykätty tästä ratkaisusta paljon! Toiseksi haluttiin, että myös kodinhoitohuoneesta on uloskäynti ja, että se on sauna+kylpytilasta erillään. Meidän kodari on semmonen lapsiperhekaaos 90% viikosta, etenkin kun lapset tulee usein kodarin ovesta kuravaatteissa sisään ja ulkovaatteet jää sinne kuivumaan. 😀 On ihanaa, kun iltakylvyn&saunan voi viettää siistissä pesuhuoneessa ja se ei vaadi sotkuisen kodarin läpi kävelemistä.

Laatu / Hirren lisäksi panostettiin tiettyihin asioihin, kuten maalämpö, portaat, alakerran lattia.. ja täytyy sanoa että jokainen panostuslistan asia on ollut hyvä. Alakerran lattia näyttää kuin uudelta ja siihen ei ole tullut kahden vuoden aikana yhtään jälkeä tms. Käsittämätöntä! 🙂 Uskon, että laadukkaat valinnat pysyy pidempään hyvinä ja näin on ainakin nyt parin vuoden aikana osoittautunut.

Piha / Kotoisa taikoi meidän tontista upeimman mahdollisen. Saatiin lapsille paljon eri toimintoja pihalle ja kaikki nurkat käyttöön. Viime kesänä viimeisteltiin terassi ulkoporealtaalla, jossa käydään viikottain ympäri vuoden. Syksyllä asennettu lasitus oli viimeinen isompi muutos ulkotiloihin. Piha on meille tosi tärkeä ja tykätään pihahommimsta, vaikka talvella lumityöt ja kesällä pihan kastelu vie ajoittain paljon aikaa. Meillä on aika pieni tontti ja tähän elämäntilanteeseen se on just passeli.

Lapset / Meidän lapset on juurtuneet tänne. He kysyy aina välillä, että eihän me ikinä muuteta. Täällä on tutut kaverit, naapurit, harrastukset, koulumatkat jne. Meidän tytöt tykkää tosi paljon asua täällä, tehdä retkiä lähialueille ja heistä on ihanaa kun meillä käy paljon vieraita <3. Lapset vaikuttaa ehdottomasti myös omaan kiintymykseen taloa kohtaan. Tämä on se talo jonka nurkat nämä lapset osaa ja jonka pihalla leikitään tunnista toiseen. Oon tosi onnellinen, että meillä on mahdollisuus tähän kotiin nyt kun lapset on pieniä. <3

Tietysti nälkä kasvaa syödessä ja keksin monta asiaa jotka voisimme isommalla tontilla ja rakennusoikeudella tehdä toisin. Samalla yritän muistaa kuinka tärkeää on nauttia nyt tästä eikä hamuta jotain enemmän. Täällä meidän on hyvä! <3Sara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

8 kommenttia

 1. noora 10.02.2022

  Päivämäärä saattoi nyt lipsahtaa väärin…
  Mutta ihana ralo kerrassaan, tosin itse toivoisin enempi pihaa ja sen kasvimaan

  Vastaa
  • Sara Parikka 10.02.2022

   Hups, helmikuu tietty 😀

   Vastaa
 2. kaisu 10.02.2022

  En muista oletko joskus tehnyt postausta teidän kodin valaistus ratkaisuista, mutta jos et, olisi kiva lukea niistä 🙂

  Vastaa
  • Sara Parikka 11.02.2022

   En oo tainnut tehdä 🙂 meillä ei ihan hirveesti mitään ihmeellistä oo valojen suhteen. Halogeeneja katossa ja portaissa valot.. muuten aika perus 🙂 mut tykkään kyllä kaikista pienistä tunnelmavaloista! Voisin joskus kirjoittaa tarkemmin <3 ihanaa viikonloppua!

   Vastaa
 3. Pia-päivi 11.02.2022

  Moi. Ihana takki sulla
  Insta.stooriin kuvassa.
  : ))

  Vastaa
  • Sara Parikka 11.02.2022

   kiitos :))

   Vastaa
 4. Anniina 17.02.2022

  Hei sara voisko tehdä sellainen bolgi postausu kerto mitä podcast kuntelet tällä hetkellä

  Vastaa
 5. Outi 28.02.2022

  Ihana matto, onko mistä ostettu ja minkä kokoinen?

  Vastaa