lapset ja joulu

koti & sisustus, kuulumiset, me, muoti, ootd

Moi! <3 Blogit on mulle parasta iltalukemista. Rauhoitun ja viihdyn niiden parissa. Blogit toimii mulle paremmin kuin IG, koska vietän arjessa niin paljon aikaa nopeatempoisessa instagramissa (josta tietty myös tykkään). Mun yksi lemppari sisällöntuottaja on ihana Homevialaura, eli Laura. Hän sanoittaa asioita usein tavalla josta saan paljon vertaistukea. Olen monta kertaa pohtinut, että Laura on kirjoittanut kuin minun ajatuksiani. 😀 Viime viikolla hän kirjoitti blogiinsa todella hyvän ja mielenkiintoisen postauksen, jonka halusin kopsata myös tänne mun blogiin. Kiitos Laura upeasta työstä ja vertaistuesta jota jaat kanavillasi. <3 Ottakaa Laura seurantaan, jos ei ennestään jo löydy. 🙂 Alla ajatuksiani aiheesta lapset ja joulu. <3Sara

Löydät Lauran todella ihanan instagram-tilin täältä. <3

Onko meillä lasten kanssa joulunajan perinteitä?

Kyllä niitä alkaa olla jo aikalailla! <3 Perinteisiin kuuluu: joulukuusen ja kodin koristelu, Tuomaan markkinat, leipominen, päiväretki Porvooseen, hyväntekeväisyys, lasten joulujuhlat, perheen pikkujoulut, Home alone -leffa joulun pyhinä, haudoilla käynti, poreallas hetki pipot päässä. Viimeiset neljä vuotta meillä on käynyt tonttu Tilpertti, joka tuo tytöille joka päivä yhteisen kirjeen. Tämä on lapsille tosi tärkeä ja odotettu juttu. Kirjeistä löytyy usein kehotus tehdä jotain kivaa puuhaa yhdessä, kuten pelata lautapeliä, käydä luistelemassa tms. Tänään tonttu kehotti tekemään lumesta lumiukon & hevosen ja mehän tietty tehtiin! 🙂

Samalla ajattelen, että perinteet eivät ole sellaisia joista pidetään kiinni mailaa puristaen, vaan enemmänkin rennolla fiiliksellä. En tykkää siitä, että kalenteri on tukotettu täyteen etenkään lomalla.. Arki on jo tarpeeksi täynnä vilinää. 😀 Kaikki perinteet eivät välttämättä toteudu joka vuosi, mutta säännöllisesti kuitenkin. <3

Kuinka paljon lahjoja lapset meillä saavat?

Lapset saavat toivoa lahjoja ja yleensä toiveita on kertynyt noin 3-5. Pienimmällä on yksi toive ja se me halutaan tietty toteuttaa. <3 Tärkeimpänä pidän sitä, että mitään ei osteta ostamisen vuoksi vaan nimenomaan tarpeeseen ja käyttöön. Ollaan myös sovittu kaveriperheiden kanssa, että ei osteta tänä vuonna toistemme lapsille lahjoja ja sama tehtiin myös viime vuonna. Vaikea sanoa montako lahjaa lapset saavat kun toisella saattaa olla yksi arvokkaampi ja toisella monta pienempää. Olen kuitenkin iloinen siitä, että lahjamäärät pysyvät hallinnassa ja järkevinä.

Miten suhtaudun lasten lelukuvastoihin?

Tykkäsin itse lelukirjasta tosi paljon pienenä. Muistan kuinka selailin ja ihailin erilaisia leluja. 🙂 Musta on aivan ihanaa, kun lelukirja tipahtaa postiluukusta joka vuosi. Huomaan, että isommat lapset eivät enää samalla tapaa innostu siitä, mutta pienin on selaillut kuvastoa ahkerasti. Emme ole koskaan listanneet kuvastosta toiveita vaan enemmänkin sen kautta ollaan voitu tutkia millaisia leluja on saatavilla. Musta on ollut myös mielenkiintoista tutkia tyttöjen kanssa sivuja jotka on täynnä dinoja, traktoreita tms mitä he eivät kaupassa koskaan tutki. Oon myös aina puhunut lapsille tosi avoimesti leluista ja siitä mitkä on järkeviä ja mitkä ei.

Mitä ajattelen käytettynä ostetuista lahjoista?

Ihan mahtavaa! Tähän muuten haluan vinkata Lauran kirjoittamasta kirjasta Fian kimpsut ja kampsut. Tämän kirjan avulla meidän isommat lapset hahmotti tosi hyvin juurikin käytetyn tavaran arvon. Itse olen suosinut kirppareita lasten vauva-ajoista lähtien, mutta on hienoa huomata kuinka nykyään on ok ostaa myös lahjaksi käytettyä tavaraa. Juuri kummipoikamme äiti pyysi heidän lapsille vain second hand:ina hankittuja lahjoja ja se oli mun mielestä tosi mahtavaa. Kirppareilla on myös todella hyvää tavaraa ja ajatus likaisista tai rikkinäisistä tavaroista on kyllä vanhanaikainen (toki varmasti niitäkin löytyy). Multa lähtee siis iso peukku käytettynä ostetulle lahjalle, vaikkakin samalla tapaa pitää muistaa lahjan tarpeellisuus.

Mitä vauvalle olisi järkevää pyytää lahjaksi?

Riippuu varmasti vauvan iästä ja siitä mitä kotoa jo löytyy. Tuli ainakin mieleen, että rapiseva ja pehmeä kirja on ollut meidän lasten vakkarisuosikki. Ollaan itse toivottu vauvalle usein yöpukua, koska niitä tarvitsee useamman ja sama koko menee usein aika pitkään. Lahjan antaja on tullut myös aina ihanasti mieleen, kun yökkäri on puettu illalla päälle. Tietysti myös vaippapaketti kauniilla rusetilla toimii aina!

Miten muotoilla sukulaisille, etten toivo lahjoja ostettavan alle 1-vuotiaille lapsille?

Mun mielestä avoimuus on parasta ja asian voi muotoilla mahdollisimman kauniisti. <3 Mä oon usein sanonut läheisille ja ystäville, että ”hei meillä on kotona jo kaikenlaista, niin ei haluta vauvalle/lapsille lahoja kun sitten ne jää helposti käyttämättä”.. ja sittenhän voisi keksiä vaikka jonkun -hoidan vauvaa- ”lahjakortin”, josta voisi vinkata. Tietty ymmärrän myös, että osa läheisistä haluaa ostaa jotain ja silloin usein korostan, että olisi parasta jos se olisi jotain todella pientä tai vaikka just käyttöön tulevaa kuten vaippoja tai syötävää. Toivottavasti sukulaiset ymmärtävät jos ja kun asian selittää ja kertoo avoimesti miksi ei toivo lapselle lahjoja. 🙂 <3 Mun mielestä on myös täysin ok laittaa lahja kiertoon/lahjoittaa eteenpäin, jos sellainen ei mene omassa kotona käyttöön.

Miten hallita lapsiperheiden jouluun usein liittyvä tavarapaljous?

Tähän Laura oli kirjoittanut aivan ihanasti blogissaan ja ihan samoja ajatuksia minullakin:

”Tämä on itselleni henkilökohtaisesti syvälle sydämeen menevä aihe. Osa painiin sen kanssa, että tavaraa tulee ja on liikaa, samanaikaisesti on niin paljon lapsia ja aikuisia, joilla on puutetta perus tarpeistakin. Miten tämä yltäkylläisyyden ja puutteet kuilu saataisiin kapeammaksi?

Ainakin ehdotan, että esimerkiksi isovanhempien kanssa lahjoihin liittyvän linjan ottaa ystävällisen avoimesti puheeksi. Saaja on kuitenkin se, joka jatkossa lahjana tulleesta tavarasta huolehtii: ylimääräinen, ei-toivottu materia voi viedä todella paljon tilaa ehkä jo valmiiksi ahtaasta kodista, ja säilömisen lisäksi tavaran huoltaminen vie resursseja.

Tavarapaljouteen auttaa aineettomien lahjojen suosiminen, ja tässä yhteydessä nostaisin esille myös hyväntekeväisyyden. Jos on intoa ja taloudellista mahdollisuutta ostaa, osallistua kannattaa esimerkiksi Joulupuu-keräykseen.” –Homevialaura

Mitä ajattelen aineettomista lahjoista?

Ne ovat ihan parhaita <3! Lapsemme saa niitä isovanhemmilta sekä sukulaisilta ja tykkäämme myös itse antaa niitä. Meidän lapset usein myös toivoo”tekemislahjaa” ja ovat niistä aidosti onnellisia. Tällekin vuodelle ollaan keksitty aika ihanat aineettomat lahjat porukalla. Päätettiin skipata lahjat ja satsata yhteiseen tekemiseen ja aikaan. 🙂 <3

Karsimmeko tavaraa ennen joulun lahjakautta?

Emme mitenkään erityisesti. Käyn läpi lasten tavaroita pitkin vuotta ja säästän kaiken mahdollisen vanhimmalta nuoremmille. Meillä on myös lähipiirissä paljon vauvoja sekä lapsia, joten usein annettaan tavaroita lähipiirille.

Kuinka rytmittää jouluaatto pienten kanssa?

Lasten ikä ja mahdolliset päikkärit vaikuttaa aika paljon. Mä luulen, että meillä skipataan suosiolla päiväunet tänä vuonna ja laitetaan pienin sitten suht aikaisin illalla unille. Tämän johdosta voidaan rytmittää päivä ihan kuten haluamme. 🙂 Lahjojen kanssa odotellaan iltapäivään ja jaetaan ne varmasti ennen illallista. Hei vähänkö ihanaa, että jouluviikko on täällä <3!

Käykö meillä joulupukki?

Käy <3 Tai toivottavasti hän pääsee. Viime vuonna pukki perui aattoaamuna, kun oli sairastunut. Nyt siis peukut pystyyn, että saadaan parin vuoden tauon jälkeen joulupukki käymään. 🙂 Perheen pienin jännittää ja odottaa niin paljon, että pukki tulee ”juttelemaan”.

Miten puhumme lapsille joulusta?

Joulu on meille tärkeä ja rakas perheen yhteinen juhla. Sen ympärillä kokoonnutaan läheisten ja kavereiden kanssa. Joulu ei ole vain aatto, vaan meillä sitä vietetään pitkin kuukautta. Me kaikki tykätään joulusta! Lapset uskoo jouluntaikaan ja pidetään sitä yllä vieno virne kasvoilla. Tuntuu, että isommille lapsille on tärkeää pitää kiinni siitä, että oikea joulupukki on olemassa..vaikka heillä taitaa olla aavistus siitä miten asiat menevät..  🙂 Lapset tietää, että kaikki lahjat eivät tule pukilta ja he osaavat myös kiittää läheisiä lahjoista. Joulun alla tulee juteltua erityisen paljon hyväntekeväisyydestä ja ollaan tänäkin vuonna osallistuttu yhdessä muutamiin eri kampanjoihin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti

  1. Hemulix 19.12.2022

    Puhuit niin ihanasti Lauran blokista. Tämä sun postaus
    Sai niin ihanasti joulumielen heräteettyä. Kuinka aikaisin pistätte jouluvalot? Onko teillä ollut tapana leipoa pipareita? Mukavaa jouluviikkoa

    Vastaa