avantouinti

kuulumiset, me, pohdintaa

Moi! Heti alkuun todettakoon, että täällä ei kirjoita aiheen asiantuntija. 😀 Oon käynyt nyt reilun vuoden verran säännöllisesti meressä uimassa ja pikkuhiljaa alan ymmärtämään homman jujun. Saan aiheeseen liittyen usein viestejä, joten ajattelin avata asiaa hieman tarkemmin. 🙂 Mä pitkään haaveilin, että olisin sellainen ihminen joka käy avannossa ja saisi siitä jotain irti. Olen kuitenkin vilukissa ja pelkkä ajatuskin kylmästä vedestä inhottaa, joten mietin pitkään että avanto ei ole mua varten.

Vuosi sitten ihailin muutamaa tuttavaa jotka kävivät lähirannassa uimassa ja mainitsin heille asiasta. Noo eiköhän pian ollut whatsapp ryhmä pystyssä ja nykyään nähdään melkein joka viikko. Ollaan ystävystytty samalla ja se on tietty tosi ihanaa <3 Meillä on yhteensä 7 lasta, jotka saadaan aina välillä mukaan uimaan. Täytyy sanoa, että lapset ovat yllättävän reippaita mitä tulee kylmäuintiin! Vuoden aikana dippaus on vaihtunut hieman pidempään vedessä oleiluun ja homman juju alkaa avautua enemmän. Listaan alle tärkeimmät pointit. Energiaa viikkoon! <3Sara

Ootko sä kokeillut avanto- tai kylmäuintia? Mä lupaan, että jos mä pystyn niin säkin pystyt! <3

Seura / Mulle kaikista tärkeintä on päästä uimaan jonkun kanssa. Tykkään urheilla yksin, mutta uiminen tuntuu paljon helpommalta ja turvallisemmalta seurassa. Varsinkin talvella, kun on jäätä ja pimeää tuntuisi hurjalta mennä yksin rannalle. Seurassa ajatus kylmästä ei tunnu inhottavalta, kun jutellaan samalla ja siinä vähän hämääntyy ennen itse veteen menoa. Ollaan mietitty, että keväällä toteutetaan joku ihana uinti & lämmin iltatee kombo.

Varusteet / Ajattelin, että avantoon tarkoitetuilla hanskoilla tai tossuilla ei olisi juurikaan merkitystä.. mutta kuinka väärässä olinkaan! Ne auttavat yllättävän paljon, joten kannattaa ehdottomasti testata! 🙂 Mun omat on Motonetistä (kuinka random) nämä 20€ hanskat ja tossut taisin löytää XXL:stä. Vinkatkaa ihmeessä tähän postauksen alle, jos tiedätte hyvän paikan ostaa varusteita. Uskon, että siitä voisi olla myös monelle lukijalle apua 🙂 Hanskat ja tossut ovat löytyneet päältä noin loka-huhtikuu välillä ja tietty päässä on aina pipo.

Helppous / Välillä on kiva käydä jossain spesiaalissa paikassa avannossa, mutta arjen kannalta oleellista on että uimaan pääsee helposti ja nopeasti. Asutaan aika lähellä merta ja lähirannassa on talviuimareille suunnattu laituri. Koko hommaan menee 15min ja sekös on mukavaa. Ei voi ainakaan mennä sen ”mä en kerkee” selityksen taakse. 😀 Haha. Välillä oon kyllä nauranut, että toivottavasti en jää auton kanssa mihinkään jumiin, koska kylpytakki+pipo ja talvikengät kombolla ei olisi kiva setviä jotain asiaa keskellä tietä tms.

Sauna / Meillä on mökillä mahdollisuus mennä sauna+uinti rallia ja se on tietty ihanaa, mutta arjessa sellaiseen luksukseen en ole tottunut ja se on ehkä ihan hyvä. Käyn tosiaan kylpytakki päällä rannassa uimassa ja suuntaan siitä suoraan kotiin suihkuun. Joskus kotona saattaa olla sauna lämpimänä, mutta usemmiten käyn pikasuihkun haaleassa vedessä.

Juju / Jokaiselle kylmäuinti toimii varmasti omalla tavalla ja ehkä sen vaikutukset myös muuttuvat/vaihtelevat ajan kuluessa. Mulle tärkein on tunne siitä, että hermosto rauhoittuu. Tulee olo siitä, että kylmässä vedessä käyminen painaisi jotain reset nappulaa ja stressi, jännitys ja päivän ärsytykset lähtisi pois.

Hengitys / Viimeinen kohta on tärkein ja mulle kaikkein vaikein. Pitää muistaa hengittää. Panikoituminen, nopeasti hengittäminen tai uiminen vain pahentaa tilannetta. Oon vasta nyt vuoden uinnin jälkeen pystynyt pidentämään vedessäoloaikaa ja tajunnut paremmin mistä on kyse. Ehkä en ole aiemmin osannut pysähtyä tarpeeksi. Nyt homma alkaa sujua ja innostus uintia kohtaan on taas kasvanut.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia

 1. Kati 22.01.2023

  Meijän kylällä lämpiää ”avantosauna” talkoilla kaksi kertaa viikossa. En ole ikinä kokeillut kylmiltään järveen menoa 😀 Alusta asti oon tehnyt niin, että kunnon lämpö ja hiki pintaan ja siitä rauhallisesti kävellen järveen. Matkalla ehtii tietysti vähän jäähtyä. Jokunen ihminen tuolla tekee toisin päin, että ensin kylmään ja siitä lämpöön ja ollaan kyllä todettu yhteen ääneen, että makuasia se varmasti on 🙂 Jokaiselle löytyy se oma paras rutiini.

  Itselläni huomaan rentoutumisen lisäksi, että aineenvaihdunta toimii todella reippaasti, kun käy säännöllisesti avannossa uimassa!

  Huippu harrastus kyllä <3

  Vastaa
  • Sara Parikka 23.01.2023

   ai että miten kuulostaa ihanalta <3 varmasti myös mukavan yhteisöllistä 🙂
   Hei onpa muuten hyvä havainto tuo aineenvaihdunta! Pitääpä tutkia tuota asiaa lisää 🙂 Oon kyllä kans niin jäänyt koukkuun!
   Ihanaa talvea sinne <3

   Vastaa