vauva/taapero ruoka-asiat

yleinenTags:

Moi! Kyselin teiltä kysymys-vastaus postaukseen kysymyksiä ja sieltä tuli vastaan kysymys josta ajattelin tehdä erillisen postauksen.

Heippa! Kiitos sun blogista, ihanaa luettavaa:) Haluisin kysellä Matildan syömisistä taaperoaikana ja alle vuoden ikäisenä, teitkö tytölle omat ruuat, annoitko koskaan purkkiruokaa? Tällä hetkellä ilmeisesti syö jo samaa ruokaa kun vanhemmat, onko vaikeaa rajoitella mausteiden ja suolan kanssa? Itsellä taapero 1v3kk ja vauva 2kk, tykkään kovin mausteisesta ruuasta joten taaperon ruoka yleensä vain otetaan ennen maustamista sivuun, tästä haluaisin päästä eroon pikkuhiljaa 🙂 kiinnostaisi postaus tästä asiasta, en varmaan oo ainut mamma ruudun takana ketä asia kiinnostaisi! Mukavaa syksyä ja tsemppiä kasvavan vatsan kanssa 🙂

Kiitos kysymyksestä! Ruokailu on ollut meidän perheessä asia mitä mietittiin paljon ennen lapsen syntymää ja mikä on puhututtanut koko ajan lapsen kasvaessa. Matilda alkoi maistelemaan ensimmäisiä ruokia 4kk ja aloitettiin ihan perus mauilla kuten perunalla ja porkkanalla. Pian aloin lisätä kasvis soosseihin kaikenlaisia yrttejä, jotta ne saisivat makua ja maistuisivat joltakin. Olen tehnyt pääsääntöisesti Matildan ruuat itse, koska en kokenut sitä vaikeaksi tai aikaa vieväksi. Tein aina ison satsin, pussitin ruuan ikean pieniin minigrip pusseihin ja pakastin. Ruuan sai myös helposti matkaan, jos lähti jonnekkin kaupungille käymään. Muutamat purkkiruuat ollaan vedelty, mutta ne eivät uppoa yhtään samalla lailla… eteenkään enää. Smoothiet, piltit ja valmispuurot ovat sen sijaan olleet käteviä välipaloja/iltapaloja, jos on ollut liikkeellä jossain. Nämä ovat myös maistuneet Matildalle aina.

Pikkuhiljaa kasvisten lisäksi alettiin maistelemaan lihaa ja kalaa. Myös avokado ja banaani olivat ensimmäisten raaka-aineiden joukossa maisteluissa.

Me tykätään myös mausteisesta ruuasta ja ollaan annettu Matildan maistella myös vahvoja makuja. Tykkään maustaa paljon, mutta suolaa en juurikaan käytä (kannattaa tsekata mausteista onko niihin lisätty suolaa). Joskus saatan hieman laimentaa ruokaa maidolla Matildan lautasella, jotta se ei olisi liian vahvaa/tulista. Kuitenkin pikku hiljaa hän on alkanut syömään lähes täysin samaa ruokaa kuin mekin. En ole huomannut mitään vaikutusta mausteisella ruualla, joten hyvin ollaan uskallettu antaa. Matilda syö lounaaksi ja päivälliseksi lämmintä ruokaa. Jos tarjolla oleva ruoka ei uppoa, niin sitä maistellaan ja jatkossakin tarjotaan. Matilda ei syö siis pelkästään lemppariruokiaan, vaan kaikkia makuja. En myöskään tarjoa hänelle montaa vaihtoehtoa, vaan sitä syödään mitä laitetaan. Tietenkään tarkoitus ei ole pitää lasta nälässä, mutta turha temppluilu ruuan suhteen on jäänyt pois.

Ruoka, imetys ja nukkumisasiat ovat mielestäni juuri niitä juttuja joiden kuuluu mennä jokaisessa perheessä omalla tavalla. Mielestäni kenenkään ei tulisi saada paineita, että asioiden pitäisi mennä jonkun tietyn muotin mukaan. Jokainen ihminen ja perhe on erilainen. Vanhempia tulisi kannustaa luottamaan omaan intuitioon ja toimimaan sen mukaan mikä tuntuu itselle, vauvalle ja perheelle hyvältä. Ei tarvitse tehdä jotain tiettyä valintaa vain siksi, että niin ”kuuluisi” tehdä. Miten niin kuuluisi? Ei kukaan voi tietää mikä on kenellekkin parasta. Toivoisin myös, että äidit muistaisivat välillä hengähtää ja mennä sieltä mistä aita on matalin. Ehkä ymmärrätte mitä tarkoitan.. että elämä ei saisi olla äidille suorittamista. Toki jos täysimetys onnistuu ja tuntuu hyvältä, ruokien teko on mukavaa ja lapsi nukkuu+nukahtaa hyvin, niin mikäs siinä.. mutta tämä ei ole mielestäni mikään tavoiteltava itseisarvo. Perhe elämästä ja arjesta pienten kanssa pitäisi nauttia ja mua siinä auttaa se, että teen asiat juuri niinkuin hyvltä ja luonnolliselta itselleni tuntuu. Toki vauvaa/taaperoa huomioon ottaen.

Minkälaisia ruokatottumuksia teidän perheillä on? <3Sara

ps. olimme tällä viikolla ensimmäisessä vanhempainillassa (!!!) ja siellä oli aiheena nimenomaan ruokailu. Yksi kiva vinkki tuli eräältä äidiltä, että joskus iltapalalla voi sytyttää yhden kynttilän.. niin lapset ovat aivan haltioituneita ja iltapala tuntuu ”spesiaalilta”. Tämä tulee meille ehdottomasti kokeiluun, varsinkin nyt kun illat ovat jo pimentyneet. 🙂 Ihanaa viikonloppua!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

7 kommenttia

 1. Pernilla 02.10.2015

  Oon vastikään löytänyt sun instagram sivu ja sitä kautta tää sun blogi joka on mielestäni ihana lukea..? Meillä on tyttö 1v4kk (vissiin suurin piirtein saman ikäinen teidän tytön kanssa?). Nyt kun oli tämän aiheinen blogi niin ajattelin kysyy sulta sama mikä olen kysynyt muilta kavereilta joilla on pikkulapsia: onks teillä jotkut ruuat mitkä sun mielestä ovat helppoja valmistaa ja mistä koko perhe tykkää? Mielestäni menee helpoks että syö suurin piirtein samat ruuat usein ja yritän kuulostella vähän jos jollain ois uusia ruokaideoita. ?

  Vastaa
  • Sara Parikka 03.10.2015

   No onpas saman ikäiset tytöt 🙂 Joo voisin tehdä aiheesta pian postauksen!
   Ihanaa syksyä ja mukavaa että olet löytänyt blogini <3

   Vastaa
 2. taskuapinat 02.10.2015

  Moikka!
  Kiva kirjotus taas vaihteeksi 😀
  Meillä Jannika syö täysin samaa ruokaa kuin muukin perhe. Pienenpänä soseutin meidän ruokaa.
  Tyttö on kova kurkun syöjä ja sitä saa minun puolesta syödä niin paljon kuin huvitta 😀
  Kauppakassista kaivaa ekana kurkun tai Banaani nipun ja juoksee karkuun näiden kanssa 😀
  Iltapalana meillä usein weetabixiä josta molemmat lapset tykkää.
  Eilen oli spesiaali ilta ja tehtiin lämpösiä voileipiä, jannika söi pelkät päälliset ja leipä jäi pellille 😀 ei siis hänen juttunsa 🙂 Aamulla syödään puuroa, tai jugurttia ja leipää.

  Ihanaa viikonloppua teille ♡

  Vastaa
  • Sara Parikka 03.10.2015

   Banaani ja kurkku!!! Wau miten terveellinen mimmi 🙂 kuulostaa muutenkin kivalta teidän ruokailutottumukset. Ihanaa, että lapsille jää hyviä ruokamuistoja. 🙂
   Ihanaa viikonloppua myös teille kaikille <3

   Vastaa
 3. mmndi 02.10.2015

  Moikka!
  Pitkästä aikaa ehdin taas kommentoimaan vaikka jokainen postaus tulee kyllä luettua :).
  Mut hyvä postaus!! Olen kanssasi juuri samaa mieltä, että välillä tuntuu jotta äitiyteen tulee joka suunnalta liikaa suoritus paineita ja tiettyjä kaavoja joiden mukaa hyvää äitiyttä mitataan. Mut jospa kaikki muistais että se mikä itelle on oikea ja hyvä tapa ei tarkoita et se on kaikille se oikea tyyli toimia eikä niiden perusteella voi mitata äitiyttä. Varmasti jokainen tekee kaikkensa omien lastensa eteen <3..
  Itse tykkäsin vauva aikana myös kovasti tehdä ruuat itse. Se oli jotenkin niin ihanaa aikaa kyllä näin jälkeen päin ajateltuna :). Kun tykkää suunnitella monia asioita etukäteen niin äitiyslomalla yksi mukava homma oli mielestäni juuri noin vauvan ruuat.
  Nykyään kyllä täysin samat ruuat lounaalla/ päivällisillä kuin meillä myös. Aamulla ja illalla yleensä puuroa, jotain marja soppaa, leipää tms.. Välipalaksi milloin mitäkin muroista hedelmiin.
  Ja kyllä olen myös huomannut kun pienestä pitäen annettu maistaa monia makuja niin kyllä nykyään pikku mies on hyvin kaikki ruokainen :).

  Vastaa
  • Sara Parikka 03.10.2015

   Kiitos viestistäsi 🙂 olen täysin samaa mieltä <3
   Mulla on ihan sama juttu tuon ruuan suunnittelun kanssa, se on mukavaa niin suunnittelu kuin teko vaiheessa.
   Kivoilta kuulostaa myös teidän perheen ruokailutottumukset! Kaikkea hyvää sinne ja kivaa viikonloppua <3

   Vastaa
 4. tiu 04.10.2015

  Olin jokunen vuosi sitten töissä eräässä päiväkodissa, jossa oli tapana (varsinkin loppu syksystä) tarjota lapsille aamupala toisinaan kynttilänvalossa. Se oli lapsista niin kivaa ja jännittävää, että he oikein odottivat, että koska ne kynttilät kaivetaan taas esille. Niinä kertoina tunnelma aamupalalla oli aina jotenkin tavallista rauhallisempi ja kiireettömämpi kaikkien osalta! 🙂

  Vastaa