ystävämme tutti

yleinenTags:

Mooi! Päätettiin luopua tutin päiväkäytöstä reippaasti ennen Mimosan syntymää ja se meni kaikinpuolin hyvin. Tuntui helpottavalta, kun tuttia ei enää tarvinnut raahata joka paikkaan mukaan. Päätettiin kuitenkin jättää unitutti vielä nukkumisen avuksi, eli päkkäreihin sekä yöuniin. Raskauden loppuvaiheessa ja vastasyntyneen kanssa ei haluttu lisätä heräämistä vielä tutista luopumisella.

Nooh, nyt muutama viikko sitten Matilda alkoi heräillä öisin. Hän on aina nukkunut superhyvin ilman mitään heräilyjä, joten tämä oli aika suuri muutos. Matilda näki varmasti välillä painajaisia, mutta pääosin hätä johtui siitä kun tutti oli tippunut ja se piti saada takaisin suuhun. Mikolla alkoi viime viikolla pääsiäisloma joten päätettiin, että olisi sopiva hetki luopua tutista.

Matildalle on kerrottu jo moneen kertaan, että unitutti annetaan ystäväni vauvalle joka syntyy pian. Matilda on selittänyt, että ”vauvalle tutti, Matilda isotyttö” joten hän on ollut perillä siitä, että tutti ei pysy kauaa kuvioissa. Viimeisenä tuttipäivänä kerroin Matildalle aamusta, että tänään hän ei tarvitse enää tuttia ja nyt lähetetään se vauvalle. Matilda oli innoissaan ja lähti ”leikkiin” hyvin mukaan. Etsittiin kirjekuori, tarroja ja kyniä joilla koristeltiin kuori tuttia varten. Sitten Matilda haki itse tutin, pudotti kuoreen ja laitoimme sen kiinni. Päikkäreiden lähestyessä kerroin Matildalle, että kohta mennään nukkumaan ja kysyin muistaako hän mitä tänään tapahtuu. Hän sanoi ”tutti vauvalle, Matilla ei unitutti”.. liikuttavaa. <3 Peittelin hänet lounaan+pottailun jälkeen päikkäreille ja samantien kuului peiton alta ”unitutti”.. Selitin, että sehän meni vauvalle jne ja toivotin hyvät unet. Itku alkoi ja se kesti 3min, 5min ja 7min (hän ei itkenyt paniikissa, vaan lähinnä harmituksissaan.. joten en mielestäni ”huudattanut” häntä). Kävin noiden aikoijen välissä peittelemässä ja silittämässä tyttöä ja tuon viimeisen 7min itkun sekä minun käynnin jälkeen hän nukahti. Yllättävän helposti koko homma sujui, koska illalla neiti meni nukkumaan ilman mitään itkuja ja nukkui koko yön. Onneksi tajuttiin jättää tutti tässä kohtaa pois, koska se selvästi oli myös Matildalle sopiva kohta luopua siitä. Hän kertoo joka päivä innoissaan siitä kuinka unitutti on annettu vauvalle ja kuinka isotyttö hän on. Tsemppiä kaikille joilla on tuttihomma edessä/käsillä.. Se tosin voi mennä paaaljon paremmin mitä edes ajattelee. Tutti on kyllä ollut kiva kaveri tähän asti, mutta nyt oli aika sanoa heipat. Mun pikkutyttö ei ole enää yhtään niin pieni. Huomenna 2.vee. <3Sara

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

22 kommenttia

 1. Tiina 24.03.2016

  Meillä kans huomenna 2v poika ja meinattiin viikonloppuna jättää tutit pois. 🙂 Hänellä on tullut lähiaikoina se tapa että haalii omat sekä pikkusiskon tutit omaan suuhuun ja loput käteen. Aika on siis luopua. 😀

  Vastaa
  • Sara Parikka 25.03.2016

   Onnea sinne pikku 2vee sankarille 🙂 Tsemppiä tuttihommaan!

   Vastaa
 2. Maria Koskenmaa 24.03.2016

  Hienoa, miten reippaasti Matilda luopui tutistaan! Meillä ei tuttia ollut ollenkaan käytössä, mutta tuttipullosta tuli sitäkin isompi ongelma. Me kokeiltiin siitä luopumista useaan otteeseen, mutta aina se palasi kuvioihin sairastumisen tai huonojen öiden takia. Lopulta tuttipullo oli enemmän riesa öisin samalla tavalla kuin teillä, joten yhtenä yönä kun herätyksiä tuli puolen tunnin välein päätettiin vaan heittää raaasti tuttipullo roskiin. Sen jälkeen tuttipulloa ei ole haikailtu, sillä neiti oli jo reippaasti yli 2v ja tajusi kyllä asian, että isot tytöt ei tuttipulloa tarvitse 🙂

  Vastaa
  • Sara Parikka 25.03.2016

   Joo, tuntuu että johonki juttuun noi pikkuset aina kiintyy.. Mutta kivasti teilläkin mennyt tuo pullon jättö. <3

   Vastaa
 3. ester 24.03.2016

  Kivaa pääsiäisen aikaa Sara.❤️ Mää muistelen välillä sitä päivää kun näin sut täällä Tampereen finkino Plevnassa ja sain sulta nimmarin pidän sen tallessa.?

  Vastaa
 4. 2x 24.03.2016

  Olipa ihana! Mä tein vähän kurjemmin meillä kun oli 2v ja nukkumaan mennessä pelleili heittämällä tuttia. Nappasin sen ja sanoin, että tutti hävis kun heitit sitä eikä löydy enää 😀 Vähän sitä itkettiin ja kyseltiin mut aika helpolla loppujen lopuks.

  Vastaa
  • Sara Parikka 25.03.2016

   hahaa, mainiota! Teijän veijarilla on varmasti hyvä huumorintaju! 🙂

   Vastaa
 5. 2 24.03.2016

  Meillä 1,5v poika luopu itse tutista pari kk sitten, meilläkin oli enään unitutti ja sekin vaan yö unilla ja aina teimme niin että tutti ei ollut sängyssä vaan kirjahyllyllä kotelossa ja itse pyysi iltasin tutin kun oli nukkumaan meno aika, kunnes yhtenä iltana ei enään pyytänyt tuttia ja sen jälkeen unohti oman tutin kokonaan 🙂

  Vastaa
 6. H 25.03.2016

  Moi 🙂 kiva kuulla että meni noin hienosti. Meilläkin jäi tutti pois ihan huomaamatta ja yöt on nukkunut tosi hyvin. Mukavaa kevättä teille 🙂

  Vastaa
 7. Sari 25.03.2016

  Hienosti sujunu teillä kyllä! 🙂 Me luovuttiin tutista viime syksynä tytön ollessa vajaa 2v. Kerran vaan ajattelin kokeilla et mitä jos sen vaan ”unohtaisi” antaa (unikäytössä oli silloin enää) ja se suju paremmin kuin hyvin, ei yhtään itketty tutin perään! Muutaman kerran kysy tuttia mut en ollu kuulevinani ni siihen loppu tutin syönti 🙂

  Vastaa
  • Sara Parikka 25.03.2016

   oho, onpa mahtavaa! Tossa on hyvä esimerkki siitä että monesti vanhemmat saattaa pitää kiinni jostain tavoista! Aika hyvin oot ollu perillä lapsen kehityksestä kun koklasit tutin unohdusta 🙂 wau!

   Vastaa
 8. taskuapinat 25.03.2016

  Moikka!
  Paljon onnea 2-vuotiaslle Matildalle ♡
  Voi kuin helposti teidän tutista luopuminen meni.
  Meillä ei tule kyseeseenkään että voitais ottaa unituttia pois Jannikalta vielä.
  Nukkumaan mennessä tulee aina kysymys: Missä tutti on.? Päivä käytössä ei ole onneksi ollut enää pitkää aikaa 🙂
  Jos nyt päiväkodin alotus helpottaisi tutista luopumusta 🙂
  Hyvää pääsiäistä koko perheelle 🙂

  Vastaa
  • Sara Parikka 28.03.2016

   KIITOS <3<3
   joo meillä oli sama homma, että Matilda kyseli aina tutin perään, joten yllätyin kun menikin niin helposti 🙂 Ihanaa pääsiäistä myös sinne.. toivottavasti teille on mukava viikonloppu takana. ja ps. päiväkodin aloitus varasti jeesaa.
   Palataan!!

   Vastaa
 9. Mimmi 26.03.2016

  Ihanan tavan keksitte luopua tutista. ja kiva että tutista luopuminen meni noin hienosti! 🙂 Meillä aikoinaan sujui myös suht hyvin Jirillä tutin poisjättö. Oli viimeisen puoli vuotta myös vaan unituttina ja hieman ennen kun 2v täytti, päätin vain että nyt lähtee unitutti ja ”vein” sen pihalle metsän eläinvauvoille 🙂 hienosti poika ymmärsi että tutti on nyt eläinvauvoilla eikä sitä enää saa. aiemmin yritin tutista pois ja leikkasin tutin päät, mutta sillon J ei vielä ollut valmis unitutista luopumiseen ja annoin jemmasta ehjän tutin huutamisten jälkeen 😀 nyt Lumilla ollut päälle 1vuotiaasta asti tutti vaan unikäytössä ja uskon että tutista luopuminen tulee menemään suht helposti sitten kun sen aika on 🙂 nyt annan vielä suosiolla pitää unituttinsa ja unirättinsä (siitä ei varmaan niin vaan luovutakaan :D) kun ei sen takia öisin heräile tms.

  Vastaa
  • Sara Parikka 28.03.2016

   Ihana tapa teilläkin 🙂 ja kiva miten pystyt näkemään lapsissa eron ja toimimaan sen mukaan. Onneksi asialla ei ole niin kiire/väliä.. Sitten kun tuntuu hyvältä. Kivaa päivää <3

   Vastaa
 10. M 27.03.2016

  Useinhan tutissa luopumisessa onkin kyse enemmän siitä, että vanhemmat ei kestä kuunnella lapsen itkua ja anelua, vaikka se taatusti loppuu ensimmäisten kertojen jälkeen. Olen itse töissä päiväkodissa alle 3-vuotiaiden ryhmässä. Usein meillä aloittavalla lapsella on tutti tullessaan ja vanhemmat ovat huolesta soikeina, että muistetaanhan antaa, jos tarvitsee. Jos lapsi on kuitenkin jo selkeästi lähemmäs kahta kuin yhtä vuotta toteamme yleensä, että lapset eivät tutteja meillä käytä, eivätkä tarvitse, koska eihän noin vanha lapsi sillä tutilla oikeasti mitään enää tee – tottumuskysymys. Ja niinhän se sitten meneekin: ekoilla päiväunilla tutin perään itketään hetki (tai pidempi hetki) ennen kuin nukahdetaan silittelemällä ja sen jälkeen tuttia ei päiväkodissa lapsi edes pyydä. Siltikään vanhemmat eivät ole kotona valmiita tähän muutokseen, vaan lapsi tulee usein aamulla tutti suussa hoitoon ja kun sen ottaa pois, ei sitä päivän aikana kertaakaan kaivata… Että rohkeasti vaan vanhemmat, ei se lapsi rikki mene, jos huutaa! Kunhan tosiaan on enemmän sellaista kiukku- ja harmitusitkua, eikä mitään pelokasta paniikki-itkemistä. 🙂

  Vastaa
  • Sara Parikka 28.03.2016

   Totta! Kiitos viestistä 🙂 asiaa!
   Monesti sitä ei edes uskalla sanoa, että antaa lapsen itkeä hetken tai toisen.. koska tuntuu että niin moni vastaa kaikkiin lapsen itkuihin ja äännehtelyihin. Toki tapansa kullakin, mutta meillä on tuottanut tulosta juurikin se että hetki itketään. Mutta olipa kiva kuulla mielipidettä alan asiantuntijalta 🙂 Kivaa kevättä!!

   Vastaa
 11. Rita 28.03.2016

  Hei! Päiväkodissa työskentelevänä (viitaten aiempaan kirjoitukseen) haluan kommentoida sitä, että päiväkodissa tutista luopuminen tulee aina lähteä lapsesta. Ei ole tarkoituksen mukaista itkettää. Jos lapsi itse ei sitä kaipaa, tuttia on turha tuputtaa. Vanhempien tehtävä on tutista erottaminen jos se täytyy tapahtua itkettämällä. Varhaiskasvatuksen tulee olla lapsilähtöistä. Luottamus täytyy säilyä tässäkin asiassa kaikkien kesken. Olen itsekin äiti ja ymmärrän pointin, mutta en olisi hyväksynyt ko.toimintaa omienikaan kohdalla. Ei tuputtamista mutta ei myöskään itkettämistä päiväkodissa!

  Vastaa
  • Sara Parikka 28.03.2016

   jep, yhdyn ajatuksiisi. Yllätyin kyllä hyvin positiivisesti siitä miten kivasti päiväkodin ja meidän ajatukset sekä suunnat lapsen kasvatuksessa meni käsi kädessä silloin kun Matilda oli päiväkodissa. Teette todella tärkeää työtä <3

   Vastaa