Lapset / kasvatus & yksityisyys

lapset, loma, me, pohdintaa

Heiii oon tosi pitkään kasannut postausta liittyen lasten kasvatukseen ja heidän yksityisyyteen (tätä on kysytty niin monta kertaa) ja nyt vihdoin sain sellaisen kasaan. 🙂

Meillä lapset kasvavat mielestäni aika tavalliseen tapaan ja monet päätökset tehdään maalaisjärjellä. Ollaan puhuttu vanhemmuudesta todella paljon (jo ennen lapsia) ja siitä millaisia ajatuksia meillä on kasvatuksen suhteen.. Tämä jatkuu varmasti läpi elämän. Uskon, että aika peruskaavalla mennään, niin että lapset otetaan huomioon, mutta he eivät pyöritä perhettä. Tyttäremme ovat molemmat aktiivisia ja iloisia tapauksia, jotka eivät paljon jaloissa pyöri.. 😀 Enemmän saa vahtia mihin he keksivät seuraavaksi ampaista tutkimaan uutta ja jännää. 😀

Rakastan lapsiamme eniten maailmassa ja sen takia koen tärkeäksi antaa heille myös rajoja. Opettelemme käytöstapoja päivittäin, kuten: kiitos, anteeksti, tervehtiminen, toisten huomioon ottaminen jne. Haluaisin, että tyttäreni uskaltaisivat aina kuunnella sydäntä ja tehdä päätökset sen mukaan mikä tuntuu hyvältä. Haluan tukea heidän kasvua ja antaa heidän kasvaa juuri sellaisiksi kuin ovat tai haluavat olla. 🙂

Vanhempana mulle on tärkeää olla läsnä ja viettää perheenä paljon aikaa yhdessä.

Erityisen iloinen olen siitä miten lapset oppivat nukkumaan jo pienestä pitäen unikoulun seurauksena ja näin ollen meillä on aina nukuttu hyvin. Tytöillä ei ole allergioita tms, joten syöminen on myös sujunut hyvin. Syödään koko perhe samaa ruokaa. 🙂 Olen huomannut, että nämä kaksi asiaa saattavat olla kuormittavia asioita ja jatkuva valvominen tai huoli pienen syömättömyydestä vaikuttaa väistämättä koko perheeseen. <3 Näiltä me olemme säästyneet. En tietenkään tarkoita etteikö meillä olisi ollut/ole tiukkoja aikoja ja päiviä. Voisin kirjoittaa niistä vaikka oman postauksen.

Lasten yksityisyydestä saan myös tasaisin väliajoin kysymyksiä ja varmaan 99,9% teistä ymmärtää sen miksi emme kuvaa lapsiamme tunnistettavasti sosiaaliseen mediaan. Tämä tosiaan johtuu siitä, että haluamme säilyttää lasten yksityisyyden. Heidän kasvokuvaa ei voi esim julkaista kääk-juoruissa tai viihdemedioissa, kun emme ole itse heitä julkisuuteen tuoneet. Haluamme toisin sanoen suojella tyttöjä ja antaa heidän sitten itse päättää miten näkyä somessa/julkisuudessa, jos haluavat lainkaan. En kuitenkaan millään tapaa koe, että piiloteltaisi tai salattaisi mitään. Meitä saa tulla aina moikkaamaan! 🙂 Voi myös olla, että mun somekäyttäytyminen olisi toisenlaista, jos emme olisi julkisuudenhenkilöitä. Meidän kuvia usein nostetaan meistä riippumattomista syistä viihdesivustooihin jne. En ole sinut sen ajatuksen kanssa, että tytöille tuntemattomat ihmiset tunnistaisivat heidät kaupungilla. Varsinkin kun he liikkuvat paljon myös muiden meidän läheisten kanssa. Jokainen vanhempi tietysti tekee omat ratkaisut ja en missään nimessä väitä, että meidän tapa olisi jotenkin parempi. Se vain tuntuu meille sopivammalta. 🙂 Joskus joku on myös ollut huolissaan, että löytyykö mun puhelimesta tunnistettavia kuvia tytöistä lainkaan.. Hehehe, voin kertoa että löytyy ja paljon. 😀

Onko teillä samankaltaisia ajatuksia kasvatuksen tai yksityisyyden suhteen ja mitä muita pointteja nostaisitte esiin? Tästä kehkeytyi poukkoileva postaus, mutta jostain on hyvä aloittaa. 😀 Minulle äitiys on elämän paras asia ja rakastan olla äiti. Olen pienestä saakka haaveillut omista lapsista ja vieläkin usein havahdun miettimään, että siinä nuo naperot nyt ovat. Olisi ihanaa kuulla myös teidän ajatuksia ja tarinoita! Energiaa uuteen viikkoon! Nämä kuvakollaasit on kesä-syksy.. Vitsit miten ihanalta näyttää tuo lämpö nyt talven keskellä! <3Sara

Kysyin tytöiltä ”mikä elämässä on parasta?” 

Matilda: Tanssi, sinä, askartelu ja kaikki kaverit.

Mimosa: Kun sä rakastat mua niin paljon.

..en kestä.. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

25 kommenttia

 1. Loralii 14.01.2019

  Mä just eilen manasin itsekseni,kun neljä veiotiaalla tytölläni oli ihan hirveä kiukkupäivä.. Mikään ei kelvannu,mitään ei toteltu ja korvissa oli varmaan joku vahatulppa,kauhee ”vikinä ja ulina”..Tänään hän oli sit pikku enkeli ja ihan super ihana ♥️.. Ite oon huomannu et kunnon halaus ja syli auttaa(ainakin hetken)..Onneks tollasia kiukkupäiviä on harvoin,vaikka neiti kokeilee rajojaan ja kasvattaa äidin hermoja.. Onks teillä rajojen kokeilua jne? Vai onko teidän lapset aina super helppoja ? Välillä tuntuu kun somessa kaikki hehkuttaa kaikkea ihanaa ,et ollaanko me ainoa perhe jossa on silloin tällöin kiukkuileva kova tahtoinen neljä vee.. Vaikka eihän kukaan yleensä somessa halua huonoja päiviä näyttää..? Mutta onneks on muuutama kaveri joilta saa vertaistukea ?..

  Vastaa
  • Tigermum 14.01.2019

   Moi
   Täällä 2 pojan äiti( 5 ja 3 v.).
   Sellaista päivää ei olekaan ettei jotain rähinää syntyis milloin mistäkin joko poikien välillä tai ihan omina persoonina rupeavat jostain kiukuttelemaan. Toki kyllä hyviä kavereitakin ovat keskenään ja leikitkin sujuu välillä moitteitta. En usko että kenenkään lapsi on täydellinen ja käyttäytyisi aina moitteitta.

   Vastaa
 2. Sofia 14.01.2019

  Meillä sama linja somen suhteen eli kasvoja ei näytetä. Oon pitänyt sitä hyvänä linjauksena ja lähipiirikin kunnioittanut sitä. ? Muutenkin kuulostaa hyvin samalta miten meillä tehdään, maalaisjärjellä pääsee pitkälle ? meillä tosin eilen poitsu vasta täytti 1v ja ei vieläkään nukuta kunnolla öisin.. Unikoulut sun muut kyllä kokeiltu läpi.. Kuulemma joskus alkaa nukkumaan ? muuten on kuin unelma ja ihana pieni osaa jo vaikka mitä ja omaa tahtoa alkaa löytyä ?
  Ihana kuulla enemmän teidän lapsista ja arjesta!

  Vastaa
 3. Sarppa 14.01.2019

  Me ollaan myös päätetty että ei lapsen kasvoista kuvia someen, vaikka ei julkista työtä tehdä. Kuitenkin niitä kuvia voisi levitä yms… Meillä on just menossa pieni uhma ikä ja välillä omia hermoja koetellaan 😀 Muuten voin samaistua tuohon hyvin nukkumiseen ja syömiseen. Äitiys on kyllä parasta mitä voi tapahtua ja niin iso voimavara myös <3 Kiva kun teit postauksen aiheeseen liittyen! 🙂

  Vastaa
 4. Ninni 14.01.2019

  Samoilla linjoilla täälläkin 3v pojan kanssa, tosin sillä erotuksella että kyseessä puhumaton erityislapsi. Kaikkien asioiden kanssa edetään hitaammin. Ja harmittaa kun ympäristö ei ymmärrä, ettei jotkut asiat käytöksessä esim johdu huonosta kasvatuksesta vaan ymmärryksen puutteesta ? Ihana seurata kuinka paljon asioita voitte jo tehdä mimosankin kanssa, täällä kateellisena odotan että mekin joskus voitaisiin pelata vaikka niitä lautapelejä ?

  Vastaa
 5. Katariina 14.01.2019

  Hei! Mekään ei haluta lapsista tunnistettavia kasvokuvia someen. Lapset on -13, -16 ja -18. Mites teillä? Haluaisin treffata sun kaa. Mikset vastaa mulle instagramissa ja sähköpostiin? Ois kiva vaihtaa ajatuksia. Ota yhteyttä!

  Vastaa
 6. Laura 14.01.2019

  Itse pitänyt aina lapsista mutta joskus ajattelin että en halua omia mutta mieli muuttui parisuhteen myötä. Nykyään on sitten vilkas 3v poika jonka kanssa ei vauhti lopu kesken, välillä koetellaan rajoja ja hermo meinaa mennä mutta kun ajattelee sitä että saa olla äiti ja lapsella on hyvä olla niin kaikki huolet unohtuu 🙂

  Vastaa
 7. Nina 15.01.2019

  Ehkä tuli vähän tippa linssiin noista tyttöjen kommenteista ?

  Vastaa
 8. Emmi Jokinen 15.01.2019

  Olisi kiva kuulla miten olette onnistuneesti toteuttaneet unikoulun ja kauanko siinä meni, että tytöt alkoivat nukkumaan hyvin?

  T. Väsynyt äiti

  Vastaa
 9. Annika 15.01.2019

  Moi!
  Me ollaan myös esikoisemme kans samoilla linjoilla, ettei julkaista kasvokuvia nettiin ollenkaan. Hän on nyt vasta 4kk, mutta emme aio niitä julkaista myöhemminkään. Vaikka mies ei ole somessa, ja mulla itsellä ei ole paljon seuraajia, mutta julkinen insta esimerkiksi, ajateltiin samalla tavalla että hän saa sitten itse päättää isona haluaako olla somessa vai ei. Ja itse olen ajatellut sen myös niin, että jos joku haluaa meidän pojan nähdä, niin saa tulla käymään tai kaupassa esim moikkaamaan tottakai ?
  Mua kiinnostaisi myös hirveesti kuulla tosta unikoulusta, meidän poika nukkuu aika huonosti yöt, ja ollaan kokeiltu vaikka ja mitä jo. Kaikki vinkit on siis tervetulleet! ?

  Vastaa
  • Sara Parikka 18.01.2019

   kiva kuulla, että siellä ollaan samoilla linjoilla <3
   pidettiin unikoulu 5-6kk molemmille. Saatiin Jorvista matkaan ohjeet (lasten synnyttyä) unikouluun ja toteutettiin se niiden mukaan. https://www.mll.fi/vanhemmille/vinkkeja-lapsiperheen-arkeen/kotiunikoulut/ tehtiin tuo ”pistäytymiseen perustuva unikoulu”.. Vinkkinä ylipäätään unikouluun on se, että molemmat (jos vain tilanne sallii) vanhemmat on sitoutuneita suorittamaan sen ja kannattaa kellottaa itkujen kestot. Yöllä se tuntuu hurjalta (aamulla ei enää, kun näkee että lapsi on oma itsensä eikä itku ajat usein ole niin pitkiä kuin yöllä tuntuu).. Itku-aika vähenee merkittävästi öiden edetessä. <3 Ihanaa viikonloppua teidän koko perheelle!!

   Vastaa
 10. Heli 15.01.2019

  Moikka! En ikinä kommentoi blogipostauksia, mutta tähän on pakko jättää kommentti. Mielestäni toteutatte pariskuntana todella järkevää linjaa lasten ja somen suhteen. Meillä ei ole eikä lähitulevaisuudessa ole suunnitteilla vielä lapsia, mutta kun se aika koittaa, aiomme varmaankin toteuttaa samaa linjaa! Olette selkeästi välittäviä ja rakastavia vanhempia ja haluatte suojella rakkaimpianne <3 Blogisi on muutenkin tosi positiivinen ja aito! Mukavaa talvea ❄️

  Vastaa
  • Sara Parikka 18.01.2019

   <3<3<3 kiitos tuhannesti tästä! Kaikkea parasta sinne :)<3

   Vastaa
 11. Henna 16.01.2019

  Mun mielestä toi ettei julkaise lapsista tunnistettavia kuvia on tosi fiksua, enkä itsekään jakaisi/tule jakamaan jos saan lapsia (vaikken julkkis olekaan:D), koska lapsilla on yksityisyydensuoja/oikeus päättää itse asiasta sitten kun siihen kykenevät:)

  Vastaa
 12. Veera 16.01.2019

  Nukkuivatko tytöt siis vauvana aina hyvin? Vai millainen unikoulu teil oli käytössä ja miksi? T. 5kk ikäisen tytön väsynyt äiti ?

  Vastaa
  • Sara Parikka 18.01.2019

   Vauvoina nukkui joo ihan hyvin.. mutta pidettiin kyllä unikoulu 5-6kk molemmille. Saatiin Jorvista matkaan ohjeet (lasten synnyttyä) unikouluun ja toteutettiin se niiden mukaan. https://www.mll.fi/vanhemmille/vinkkeja-lapsiperheen-arkeen/kotiunikoulut/ tehtiin tuo ”pistäytymiseen perustuva unikoulu”.. Vinkkinä ylipäätään unikouluun on se, että molemmat (jos vain tilanne sallii) vanhemmat on sitoutuneita suorittamaan sen ja kannattaa kellottaa itkujen kestot. Yöllä se tuntuu hurjalta (aamulla ei enää, kun näkee että lapsi on oma itsensä eikä itku ajat usein ole niin pitkiä kuin yöllä tuntuu).. Itku-aika vähenee merkittävästi öiden edetessä. <3 Ihanaa viikonloppua sinne!!

   Vastaa
 13. Jensku 19.01.2019

  Musta toi periaate on ihana että ei laiteta lapsesta kasvo kuvia nettiin, niitä kun ei välttämättä koskaan saisi sieltä pois! 🙂

  Vastaa
 14. Sanna 20.01.2019

  Musta on kans ihan hyvä periaate ettei lapsistaan julkaise kasvokuvia, ja olin itsekin ennen lasta samaa mieltä. Mut kun saatiin lapsi niin rupesin kiinnittää huomiota myös siihen että osa julkaisee lapsistaan jatkuvasti kuvia teki he mitä vaan (suihkussa, kipeenä jnejne) niin en tiedä ”pelastaako” se sitä että heidän kasvot on peitetty. Vai onko kivempaa että heistä julkaistaan esim.kerran kk joku kuva missä kasvot näkyy. Sitä koitan sanoa että mun mielestä on tärkeämpää miettiä ylipäänsä mitä ja miten paljon julkaisee lapsista(myös kirjoitusten muodossa kun osalta tulee tosi henk.koht tekstiä lasten tekemisistä) kun se et näkyykö lasten kasvot vai ei.

  Te ootte musta hoitanu hyvin tän että vaikka lapset on iso osa esin.sinun somea, ei niistä kuitenkaan saa ”liikaa” irti. Eli kuvat on normaalia ulkoilua, leikkejä jne.tekemistä, ja et ole ikinä yksityiskohtaisesti kertonu esim.vessakäyttäytymisestä. Ja en tiedä teistä itsestänne, mut mua aina ärsyttää sun puolesta jos esim.iltasanomat tai iltalehti tai seiska nostaa jotain blogikirjotuksia ja ig kuvia teidän elämästä kunnon klikkiotsikoilla! Joten teidän tapauksessa kyllä ymmärrän täysin, että ette halua näyttää lasten kasvoja kun suojaatte myös sillä sen et muutkaan ei saa julkaista.

  Tästä tuli vähä pidempi kommentti, mut loppuun vielä et tulee nykyisin ajanpuutteen takia vähä harvemmin luettua sun blogia mutta rakastan sun igtä!!! 🙂 ihanaa talven jatkoa!

  Vastaa
  • Sara Parikka 03.02.2019

   Kiitos 🙂 Ihana kuulla että sieltä löytyy ymmärrystä.. Oon ihan samaa mieltä kanssasi ja ajattelen tosi paljon samalla tavalla kuin kirjoitit <3

   Vastaa
 15. Milla 21.01.2019

  Itsekin peitän lasten kasvot blogista ja instasta. Pitkään myös peitin facen puolella mutta kaverit näkee nykyään kasvokuvia. Niistäkin tosin skeptinen olo pitäisikö poistaa vai ei ?

  Vastaa
 16. Jade 22.01.2019

  Itse en julkaise tyttäreni kasvokuvaa missään ja ystäväni ja tuttavani tietävät sen. Olenkin aina ihaillut tapaasi kuvata tyttäriäsi. Olen miettinyt, mitä kun tyttäresi osallistuvat esimerkiksi päiväkotikaverin tai myöhemmin koulukaverin syntymäpäiväjuhliin, jossa vanhemmat kuvaavat lapsia ja mahdollisesti julkaisevat juhlakuvia somessa. Jos ei henkilökohtaisesti tunne esimerkiksi synttärisankarin vanhempia, miten asian voisi ilmaista ystävällisesti, että sinun lapsiesi kuvia ei saa julkaista missään. Vielä kun oma tyttöni on pieni, 2-vuotias, eikä vietä aikaa ilman minun seuraani esimerkiksi synttärijuhlissa, ei ole tälläistä tilannetta ollut. Muutaman vuoden päästä uskoisin hänen menevän kaverisynttäreille ilman minua, miten voin taata lapseni som-turvallisuuden silloinkin? Suojelen lapseni yksityisyyttä ja mielestäni hän myös saa isompana itse päättää, julkaiseeko kasvokuvan somessa vai ei.

  Vastaa
  • Sara Parikka 03.02.2019

   joo tuo on kyllä totta.. Ei olla tuskailtu asiaa, kun jos joku julkaisee kysymättä kuvan missä lapsemme näkyy, niin kukaan ei voi yhdistää että he ovat meidän lapset.. Tai näin olen ajatellut 😀 Mutta nämä on kyllä hankalia. Vielä ollaan vältytty tällaisilta tilanteilta. 🙂 <3

   Vastaa