Lelujen turvallisuus

lapset

Kaupallinen yhteistyö / Suomen Leluyhdistys

Moikka! Meillä käy usein kavereita kylässä (tosin nyt väliaikaisessa kodissa tuskin ketään, Mimosan kaveriasynttäreiden lisäksi :D) ja monesti ollaan siinä tilanteessa, että pitää tutkia tyttöjen leluja tarkemmin. Olen aika tarkka siitä, että meidän tyttöjen pienet lelut ei pääse vauvojen tai pienempien taaperoiden suuhun tms. Mikko on tässä asiassa itseasiassa vielä tarkempi, koska hänen yksi suurimpia pelkoja lasten suhteen on tukehtuminen. Kamalaa edes ajatella. Pyritään myös tsekkaamaan lelujen kunto säännöllisesti ja kierrätetään parhaamme mukaan rikkoutuneet ja vaurioituneet lelut.

Olen tehnyt tämän vuoden Suomen Leluyhdistyksen kanssa yhteistyötä ja samalla myös muutaman heidän jäsenen, kuten Amo Toys. Olen oppinut kuluneen vuoden aikana, että lelujen turvallisuutta valvotaan Suomessa ja EU-tasolla tuikasti ja suurin osa leluista hylätään jo valintavaiheessa. Tämä on toki hyvä asia kuluttajaa ajatellen. Suomessa noudatetaan lelulakia, joka perustuu EU:n leludirektiiviin. Se tarkoittaa, että leluilta vaaditaan iso joukko asioita, jotka liittyvät lelun fysikaalisiin ominaisuuksiin, kemialliseen koostumukseen ja meluun. Fysikaalisiin ominaisuuksiin kuuluu esimerkiksi se, ettei lelusta saa lasten leikeissä irrota pieniä osia, eikä siinä saa olla teräviä osia. Juuri viime viikonloppuna meillä kävi ikävästi, kun Mimosa oli napannut joulukoristeen vaivihkaa reppuun ja sitten tyttöjen yhteisellä reissulla Kreikkaan (=kylppäri) koriste oli rikkoutunut reppuun. Onneksi huomasin tilanteen ennen tyttöjä ja mitään ei sattunut. Tämä oli vaan hyvä muistutus Mimosalle siitä, että lelut on leikkimistä varten ja koristeiden annetaan olla.

Tämän vuoden hittileluja ovat olleet paljettikoristeiset pehmolelut ja erilaiset limat. Näitä molempia löytyy myös meiltä. Asiantuntijoiden mukaan eniten turvallisuusriskien arviointia liittyy juuri paljetteihin jotka ei saa irrota ja limoihin jotka ei saa sisältää mitään vaarallisia tai kiellettyjä aineita EU-alueella. On kyllä mahtavaa todeta, että näitä asioita valvotaan Suomessa tarkasti.

Minulle tärkeimmät pointit, kun ostan uusia leluja:

  • Pitkäikäisyys / onko lelu kestävä ja voisi pysyä hyvänä sukupolvelta toiselle.
  • Jos lelussa on paristot, täytyy paristokotelon pysyä kunnolla kiinni. Tätä on inhottava stressata.. ja tuntuu, että yllättävän monissa leluissa paristokotelot löystyy ajan kuluessa.
  • Suosin vesipohjaisia värejä, hajusteettomia leluja sekä äänileleuissa matalammalla äänellä olevia malleja. Tästä ääni-asiasta kiittää varmasti myös naapurit.. 😀
  • Kurkkaan aina ikäsuosituksen ja sen mukaan mietin olisiko lelu sopiva
  • En osta leluja ulkomailta tai ulkomaisista verkkokaupoista. Näin vältyn myös siltä, että ostaisin jotain mikä ei ole lapsen leikkihin täysin sopivaa.

Meidän kodissa näihin asioihin täytyy entistä enemmän kiinnittää huomiota, koska ensi vuonna meillä on täällä 6 ja 4-vuotiaiden lisäksi vauva. Pienet vauvat ja taaperot maistavat kaikkea suulla ja tunkevat kaiken poskiin jos vain ehtii. 😀 Täytyy siis valjastaa myös isosiskot tarkkaavaisiksi sen suhteen, ettei pikkusiskolle saa antaa kaikkia leluja. Tietty vanhemman on aina hyvä seurata ja olla tietoinen siitä millaisia leluja lapsilla on käytössä. Jos aihe kiinnostaa tarkemmin, niin löydät täältä Suomen Leluyhdistyksen artikkelin siitä, millainen on turvallinen lelu ja miten turvallisuuskriteereitä valvotaan Suomessa. 🙂

Oletteko pohtineet paljon lelulen turvallisuutta? <3Sara

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *